Преглед на печата

Дневник

„За първи път от почти година и половина лихвите намаляха”

За първи път от почти една година и половина лихвите по кредити паднаха, показват данните на БНБ за фервуари 2009 г. Намаление на лихвените нива има при фирмените заеми в левове и евро и по жилищните ипотечни кредити в двете валути. Този спад е само на месечна база – през февруари спрямо януари. На годишна база лихвите през миналия месец остават по-високи спрямо февруари миналата година. При новоотпусканите заеми за бизнеса през миналия месец средният лихвен процент по заемите до 1 млн. евро, договорени в левове, намалява с 0.43 процентни пункта – от 11.99% до 11.56%, а по тези, договорени в евро, намалява с 0.16 пр.п. до 9.38%. При заемите над 1 млн. евро в левове спадът на лихвените нива е с 1.48 пр.п. до 8.34%. Увеличение има само при евровите кредити над 1 млн. евро – с 0.87. пр.п. до 8.89%.

Сега

„Кабинетът бори кризата, като строи фонтан и мотописта”

Екзотични и съмнително скъпи проекти на общините ще финансира правителството с пари от бюджета точно преди изборите. Сред тях са мотописта в община Троян, медицински център на мотополигон „Горна Росица“, фонтан и камбанария на църква в община Драгоман. Най-облагодетелствани са общините, в които управлява ДПС. Това показва списъкът, одобрен от кабинета миналия четвъртък, с който „Сега“ разполага. Тогава премиерът обясни, че се финансират належащи проекти в малки и средни общини в голяма степен на готовност. Срещу голяма част от предложенията в списъка обаче няма никаква конкретика – сумите се отпускат за „благоустрояване“. Това означава, че кметът и общинският съвет ще решат за какво да ги харчат.

Монитор

„Още 2 месеца купуваме евтини нови коли”

Големите намаления на новите автомобили ще продължат още 2-3 месеца, докато складовите наличности се изчерпат. Около това мнение се обединиха повечето вносители на нови коли у нас. Вносителите са категорични, че за последните 10 години не е имало по-подходящ момент за покупка на автомобил от днес. Когато наличностите се изчерпят, а доставките и производството влязат в нормален ритъм, няма да има толкова големи отстъпки. За първите два месеца на тази година продажбите на нови леки автомобили у нас са намалели с близо 50% спрямо същия период на 2008 г. През януари за целия пазар спадът е бил 45%, а през февруари са купени с 51% по-малко нови автомобили на годишна база. Според експерти от бранша, докато финансовата криза продължава, продажбите на нови автомобили ще намаляват. Причина за това е, че клиентите трудно намират финансиране. За да привлекат купувачи, вносителите на автомобили се надпреварват с много изгодни оферти, валидни за коли на склад.

Новинар

„Търговци свалят цените на вносните мебели”

Цените на мебелите в големите вериги магазини паднаха с над 40 процента. Това показа проверка на „Новинар” в няколкото вериги за мебели. Причината за това е намаленото търсене на обзавеждане, обясниха столични търговци. По думите им хората са притеснени от кризата и не планират инвестиции в мебели. Новодомците отлагат обзавеждането за следващите месеци, а останалите потребители не планират смяна на старите мебели през пролетта. Предлагайки примамливи отстъпки и промоции, търговците се опитват да накарат клиентите да купят поне една маса или секция, коментират продавачи.

Стандарт

„Държавата дава рамо на туризма”

Държавата може да покрие част от летищните такси за пътници най-вече на чартърните полети, за да подпомогнем българския туризъм, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по БНР. Предстои да се анализира какви средства ще бъдат необходими за това. Но лично моето мнение е, че има такава възможност, тъй като не става дума само за руския пазар, гражданите на Англия и Ирландия са едни от традиционните туристи в България, каза Мутафчиев. Заради кризата спад има не само в авиоиндустрията, но и в целия транспорт. Спадът в товарните превози е около 40% в железопътния транспорт, не по-малко е и в автомобилния транспорт, каза министърът. Няма вариант да избегнем кризата, каза председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. През януари и февруари е отчетен спад на чуждите туристи съответно със 7,6% и 6,5%. В Европа спадът на туристите е доста по-голям. Надяваме се туристическата индустрия в европейски мащаб да завърши тази година на минус 1-2 процента, каза Крушкова.

Труд

„Страните от Г-20 погват офшорките”

В четвъртък страните от Г-20 ще приемат на срещата си на високо равнище в Лондон декларация, насърчаваща държавите, определяни като “данъчен рай”, да увеличат прозрачността си и да приемат международните стандарти в тази област, съобщи Майкъл Фроман, член на Съвета за национална сигурност към щатския президент Барак Обама. Целта на срещата в Лондон е да се координират усилията за справяне със световната финансова и икономическа криза. Според Фроман членките на Г-20 вече са се споразумели за необходимостта от реформи. “Според мен има широко съгласие в Г-20, че е важно офшорните финансови центрове да бъдат включени в общността на световната икономика и да приемат световните правила”, заявил съветникът, цитиран от Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *