През март, по предварителни данни, безработицата ще бъде под 7%, съобщи на пресконференция днес министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова

През март, по предварителни данни, безработицата ще бъде под 7%, съобщи на пресконференция днес министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. През първите два месеца на годината регистрираната безработица се увеличава плавно, каза министър Масларова и посочи, че тя расте с по-бавни темпове от очакваното. През февруари безработицата в страната е 6,68%, а през януари – 6,5%. Тя посочи, че по данни на Евростат средната безработица е в ЕС е между 7,6% и 8,2%.
Основните усилия на МТСП в период на криза, са насочени към това да не се допусне масова безработица и да се създаде възможност да подпомогнем заетостта в страната, заяви министър Масларова. Като резултат на работата на трудовите посредници, в Агенция по заетостта през януари и февруари са започнали работа над 55 800 души. Заявените свободни работни места през декември са 5 804, през януари – 6 889, през февруари – 8 098, а през март до момента са над 8 000.
Близо 11 000 нови работни места ще се създадат по проект „Красива България” и Социално-инвестиционния фонд на МТСП, съобщи министър Масларова. Нови 47 обекта на стойност 17,048 милиона лева одобри управителният съвет на проект „Красива България” – социални заведения, детски ясли и градини и религиозни храмове. Общо по „Красива България” за 2009 г. ще бъдат реализирани 309 проекта на стойност близо 71 милиона лева. По СИФ са одобрени 9 нови проекта на стойност 3,45 милиона лева, от които 8 са детски ясли и едно е социално заведение. Общо за СИФ за 2009 г. ще бъдат реализирани 98 обекта на стойност близо 34 милиона лева. По двата проекта ще се реализират 407 проекти на стойност близо 105 милиона лева.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *