Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„ДДС афера сее смърт в Търново“
Намериха обесена бизнес дама, задържана с данъчни. По-рано бирник погина от сърдечен удар
Бизнес дамата Анелия Милкова (42 г.), която беше задържана заедно с корумпирани данъчни, е открита обесена вчера в следствения арест. Преди броени дни пък умря от сърдечен удар 57-годишният шеф на отдел „Логистика“ на НАП в града Владимир Найденов. И неговата смърт се свързва с паниката от арестите на бирници в града. „Разкритата афера с ДДС сее смърт като че ли… Може някой да заличава следи“, шушукат колеги на обвинените за злоупотреби с данък добавена стойност. Те не са убедени, че Милкова сама е сложила край живота си.
„Турски сериали за 3 март“
Нова тв ще ни развълнува с „Любов назаем“
Навръх националния ни празник 3 март – Деня на освобождението на България от османско иго, ще гледаме турски сериали по Нова телевизия. Българите ще се наслаждават на комшийските сапунки „Да върнеш времето назад“ (16,30 ч) и „Любов назаем“ (20 ч).
„Имаме силно, а не силово правосъдие“
Мислехме, че разприте между властите са сценки от миналия век. Ама не – гледаме същото представление. Министър Цветанов обяви война на лошите в съда. Но на думи. Щото на дело го е грижа за зъбите на съдиите. Що не ги вади, като са гнили?! Клещи ли няма или що? Инак ни писна от празни приказки срещу съда – любимо занимание на политиците, докато са във властта. Пък сетне се усукват около независимата съдебна власт, като следващите ги подкарат към Темида. Искаме силно, а не силово правосъдие. Не е лошо и съдиите да знаят, че са на прицел. И да не се включват във война, която се води на терена на властта. Загубена е тази кауза. Лошото е, че от тези битки печели престъпността. А видните обвиняеми, заради които си вадят очите сега, с единия крак вече са в Страсбург. И пак ние ще плащаме за безумието във властта!
„Президентът Първанов: Войската може да се демотивира“
Президентът подписа указа за обнародване на поправките във военния закон, но не може да се съгласи с неглижирането на социалния фактор, изразен в неговото вето .Това става ясно от съобщение, разпространено вчера от прессекретариата на държавния глава. Върховният главнокомандващ смята, че лишаването на военните от правото да купуват жилища от фонда на МО и премахването на срока за изплащане на обезщетенията при уволнение ще окажат демотивиращо въздействие за служба в армията, се посочва в съобщението.

в. „24 ЧАСА“
„Статистиката на КАТ показа: 17 е часът на смъртта по улиците в София“
Идва най-кървавият месец – април
Петък, 17 часът, през април. Това е най-страшният ден и час за шофьорите, ако се съди по статистиката на КАТ за пътните произшествия в столицата през миналата година. Между 16 и 18 ч стават повечето катастрофи, защото хората се прибират от работа уморени. Най-много инциденти по пътищата е имало в петък. Април може с право да бъде наречен „кървав месец“ за шофьорите. 16 души са загинали миналия април, докато през януари – едва 4-ма. Общо 88 са били убити при катастрофи в столицата през 2009 г. Кръстовищата убийци са кръговото на Четвърти километър на бул. „Цариградско шосе“ и разклонението на Околовръстния път към Драгалевци и Бояна.

в. „СТАНДАРТ“
„Данъчен финт „Бентли““
Крият доходи със скъпи подаръци
Баровците измислиха нов начин да крият доходи. Вместо да обясняват покупките на луксозни вещи с пари назаем от приятели, те твърдят, че живеят в охолство от подаръци. Ако бентлито и диамантите са дарение, не е нужно да се обявяват в данъчната декларация. Това гласят указания на Националната агенция за приходи, разпратени до инспекторите в цялата страна. Заемът обаче трябва да се запише в документа дори да е получен от брата или шурея. Така за държавата ще останат скрити луксозните коли и яхти за любовниците и съпругите, докато данъчните не им спретнат ревизии. При проверка притежателят на луксозната вещ ще трябва да даде обяснение откъде я има. След това пък бирниците лесно ще хванат богаташа, който раздава скъпите подаръци.

в. „НОВИНАР“
„Дядо се оплака от дискриминация, не му дават безплатна виагра“
Мъжете у нас се чувстват по-пренебрегнати от жените
Сексуалната активност е белег на личното достойнство. С този мотив възрастен мъж се обърнал за помощ към Комисията за защита от дискриминация (КЗД), за да не бъде третиран по различен начин. 70-годишният жалбоподател поискал ползваната от него виагра да бъде плащана от здравната каса. Това е само една от десетките жалби, които получават в комисията, стана ясно по време на семинар във Велинград, посветен на борбата с неравното третиране на
хората.
„БСП: „Да“ на морала, „не“ на лудостта“
Моралът е поставен на пиедестал сред изискванията на БСП към бъдещите кандидат-кметове. На пленум днес червените се очаква да одобрят условията, които трябва да покрият номинираните или подкрепени от столетницата кандидати за градоначалници. Доброто психическо и физическо здраве също ще са сред водещите изисквания. Оказва се, че за да си кандидат на БСП на предстоящите избори през 2011 г., трябва да имаш чисто медицинско досие и да бъдеш пример за подражание. Освен това червената партия трябва да насрочи и дата за провеждане на вътрешнопартиен вот, с който да класира кандидатите си за местните избори.
„Неволи“
Баба пита в аптеката:- Имате ли анти-виагра? – Как бе, бабо, вчера дойде мъжът ти да иска виагра, а ти сега искаш антивиагра. – Ами той снощи получи сърдечен удар и сега не можем да затворим ковчега. Усмихни се, България, наш пенсионер се оплака на комисията по дискриминация от здравната каса, защото не му отпуска синьо хапче без пари. Нищо друго не им остана на възрастните хора у нас, освен да таковат майката на системата, пък макар и с виагра. Друг възрастен пък влязъл в аптеката и попитал:
– Имате ли виагра? – Имаме, деде, искаш ли? – Да, половинка.
– Половинка ще ти го вдигне наполовина, няма да става за секс.
– На мен ми трябва, като ходя да пикая, да не си напикавам чехлите.

в. „ДУМА“
„363 000 души останаха без работа“
В Смолянско се явяват по 49 кандидати за едно свободно място
Регистрираните безработни в странтата са достигнали 363 000 души, каза вчера изпълнителната директорка на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова. По думите й половината от тях нямат професия или квалификация. Тя отбеляза, че за февруари са подадени уведомления от работодатели за съкращаването на 506 служители. Стелиянова коментира, че безработицата ще нараства плавно. В Смолянско например за едно работно място се борят 49 кандидати. Безработицата в региона се увеличава още от миналата година. През януари 2009 г. тя е била 10,9%, или с близо 6% по-малка. Тогава безработни са били 3838 души, което показва, че само за година те са се увеличили почти двойно. Експертите отчитат, че проблемът с безработицата не само в този регион е сериозен, като са засегнати всички сфери без изключение. За февруари все още няма осреднени данни, но се очаква тенденцията с безработицата в Смолянско да не е по-различна. Тревожното е и това, че в същото време намаляват и обявените свободни работни места. За миналия месец са обявени едва 121 свободни позиции. Няма такова търсене както в предходните месеци, подчертават специалистите. Основно се търсят работници в областта на туризма и шивачеството.
„Фалцет“
Председателят на СДС Мартин Димитров за кой ли път ревна, че България щяла да загуби страшно много, ако построи атомната централа в Белене. Защо? Защото не ни трябвало повече ток. Защото нямало на кого да продаваме. Нека припомним: след затварянето на 1-4 блок под циничния натиск на ЕС процентното съотношение на електрическа енергия, произвеждана от АЕЦ, спадна от 46% до 24%, което доведе до спиране на износа на електроенергия за много съседни страни. Някои от тях бяха принудени да въведат строг режим на тока. „На кого ще продаваме ток, след като и Румъния, и Турция строят атомни централи?“, пита господинът. Интересно защо румънските и турските политици не питат: „Защо да строим, след като в България ще правят „Белене“? Не питат, защото разсъждават с икономически категории, а не с идеологически клишета и фобии. Да се твърди, че в бъдеще няма да увеличим потреблението на тока, означава да се твърди, че у нас повече производство няма да се разбива. Защо му е производство на СДС, след като показа, че е специалист по разрушаването (да си спомним войната на Ф. Димитров срещу селското стопанство) и по приватизацията, пардон, по подаряването (достатъчно е да си спомним дори само „Балкан“). Няма да питаме защо в Англия например решиха да строят допълнителни 10 атомни централи до 2050 г. Няма да питаме кой ще плаща еког-лобите, ако заложим главно, както е тръгнало, на производство на еленергия от въглища. Няма да питаме, защото фалцетът на господина издава поети ангажименти и тук аргументите са безсилни.

в. „СЕГА“
„МВР-шефът заплаши съдиите с разработки“
Магистратите обявиха, че ще търсят защита от Европа
Словесният дуел между МВР и съдебната власт вчера навлезе в нова фаза, след като вътрешният министър Цветан Цветанов заплаши съдиите, че има разработки срещу тях. „Ако тази информация бъде обявена, ще падат зъби“, предупреди той. В отговор Съюзът на съдиите протестира срещу политическия натиск с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и представителството на ЕК в София. Засега Борисов не е взел отношение по конфликта. Вътрешният министър Цветан Цветанов ожесточи атаката си срещу съдебната власт, която не приема част от доказателствата, събрани от МВР срещу организираната престъпност, тъй като не са спазени изискванията на закона. Миналата седмица софийският градски прокурор Николай Кокиноб обяви, че спецакцията срещу престъпността „Октопод“ е продължение на делото на Васил Левски.
„Симеон Дянков отложи края на кризата“
Финансовият министър Симеон Дянков ревизира прогнозата си кога ще видим края на кризата. Според него това ще се случи към края на тази или в началото на следващата година. „Излизането на страната от кризата ще се случи в три етапа. Първият е икономиката да излезе от кризата и това ще стане в следващите два-три месеца. След това е ред на хазната и данъците, като приходите там ще се увеличат след 4-6 месеца. Последно ще се реши проблемът с безработицата, като очаквам процентът на безработните да спре да се увеличава от шест до девет месеца“, обясни той вчера в Пазарджик. Предишните му прогнози за цялата държава бяха, че кризата свършва на 1 април, по-късно каза 1 юни. Дянков съобщи още, че в момента се отварят т. нар. „данъчни досиета“, като се извършват проверки с 10-годишен период назад.

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Бизнес дама се обеси в ареста“
Увиснала на чорапогащите си
Анелия Милкова източила 3,6 млн. лева ДДС
Арестуваната за източване на 3,6 млн. лв. ДДС бизнес дама от Велико Търново Анелия Милкова се обеси вчера в килията си в следствения арест. Мъртвото тяло на жената било открито в 10,18 ч. сутринта от надзирателите. До него имало предсмъртно писмо, съдържанието на което обаче остана тайна. Според неофициална информация 42-годишната Анелия се е обесила с чорапогащника си. Близките на Анелия обаче категорично отхвърлят тази версия, тъй като според тях Анелия не носела чорапогащник.
„Фактите в съда“
Автоджамбазите от групата на Факирите бяха докарани вчера вечерта в съда под засилена охрана. Тарторът Стоян Дългия беше закопчан и в буквалния, и в преносния смисъл за дясната си ръка Цветомир Синигера. Зад тях тътреха крака Богдан Младежа и Сашо Беззъбия. В съда за подкрепа пристигнаха и любовниците им, които крещяха и псуваха репортерите.

в. „МОНИТОР“
„Пишат нови учебници, сегашните пълни с бисери“
ПРИЕМАТ НОВ ЗАКОН ЗА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДО 3 МЕСЕЦА
Експерти ще пренаписват учебниците от I до XII клас заради десетки бисери, сложна терминология и неточности в тях. Специалистите ще започнат работа до 3 месеца, когато вече трябва да е приет и новият закон за училищното образование.
Учениците са принудени да зазубрят огромно количество бисери и изцепки на авторите на учебниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *