Предложената за шеф на НОИ: Има пари за пенсии

Няма опасност да не се съберат достатъчно пари за пенсии и обезщетения за безработица.
Това заявивчера зам.-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева, която е предложена за директор на Националният осигурителен институт от социалния министър Тотю Младенов.
Очаква се тя да заеме мястото на досегашният управител на НОИ Сотир Ушев, чиято оставка бе приетаонзи денот депутатите.
Митрева също трябва да получи одобрението на парламента, за да поеме поста. Тя ще остане като съветник в екипа на социалното министерство.
По повод приходите от осигуровки Митрева коментира: „Наистина има намаление на приходите. Знаете, че безработицата е малко по-висока през февруари в сравнение с януари. Този бум не е преминал и даже може да имаме месеци с още по-висока безработица. Няма никакъв проблем със социалните плащания обаче, те са гарантирани от държавата“.

„НОИ е моята обич, защото в този институт съм прекарала 18 години. Научих много като специалист, много хора ми помогнаха да стигна до тук. За мен предложението на Тотю Младенов е много висока оценка“, допълни Митрева.

Христина Митрева е завършила статистика в ВИИ „Карл Маркс“ (УНСС). Тя има квалификационни курсове, обучения и семинари, организирани от Администрацията по социално осигуряване на САЩ, Департамента по труда на САЩ, Съвета на Европа, USAID и други.

Работила е като шеф на дирекция в НОИ, в Научния център по статистика при ЦСУ, в доброволен пенсионен фонд „България“, застрахователното акционерно дружество „България-Живот“, главното управление „Социално осигуряване“ към социалното министерство.

Досегашният шеф на института посочи лични причини в молбата за оставката си. Той бе назначен на поста с решение на парламента от 21 май 2009 г. с мандат четири години и бе освободен с 93 гласа „за“, двама „против“ и 11 гласа „въздържал се“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *