Преглед на печата

„Пламна около нас – финансово цунами удари Гърция, румънци стачкуват до дупка за орязани заплати“, гласи тревожното заглавие на първа страница на СТАНДАРТ. Под рубриката „Криза“ вестникът изрежда последните новини: „удрят с данък парите на възрастните, ако са над 400 лв; порязват чиновниците със стотачка заради налога за здраве; МВР, военните и магистратите също ще си плащат осигуровките; синдикатите зоват за компенсации.“
„Държавните служители ще си плащат здравните осигуровки“, пише НОВИНАР и допълва, че по този начин в бюджета на Здравната каса ще влязат 150 милиона лв. „Заплатите на държавните служители ще паднат с около сто лева, изчислява СЕГА. „Здравната вноска остава 8 % засега“. „Няма да качват здравната вноска от 8 на 10 на сто“ – пишат ДУМА и 24 ЧАСА. „Режат заплати на 150 хиляди души“, съобщава ТРУД и коментира в рубриката „Позиция“: „Правителството пак отстъпи пред обществения натиск и оплете още повече конците.“ „И 20 % да направим здравните осигуровки, пак няма да стигнат, ако няма яснота за какво точно ще отиват“, коментира също в ТРУД Иван Нейков и пита дали държавният служител е големият виновник.
Вестник КЛАСА изчислява, че в здравната система годишно влизат 6 млрд. лв и допълва, че не е ясно как се харчат. „Без здравна реформа пълним пробита каца“, коментира в СТАНДАРТ Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“.
„Държавата започва спешна приватизация“, съобщава СЕГА на първата си страница. „Кризисна приватизация ще спасява бюджета“ е заглавието на ДНЕВНИК по тази тема. Вестникът допълва, че единствените атрактивни дялове са от електроразпределителните дружества. „Правителството започва разпродажба на държавни миноритарни дялове“, пише вестник ПАРИ под заглавие „Държавен outlet“.
За МОНИТОР и ДУМА продължава да е водеща темата за отношенията ГЕРБ – президент. „След като Цветанов му изпрати писмо за поименен списък, Първанов увърта за олигарсите“, гласи заглавието на МОНИТОР. Според информация на ДУМА столичен вестник е поискал от кореспондентите си да търсят фирми, близки до президента и да разберат дали местните гербаджии имат указание да душат около бизнесмени, свързани с Първанов.
Още новини от днешните вестници: „Матурата става вход за 37 университета“, пише МОНИТОР.
„Вафли, салам и шоколад бъкани с мутанти“ – под това заглавие ТРУД съобщава, че всяка 13-та храна, проверена за генномодифицирани организми, съдържа ГМ0 над допустимата норма.
„Близо 1200 нови болни от морбили са регистрирани за последната седмица, половината от тях са в София“, пише 24 ЧАСА и предупреждава, че пикът в столицата тепърва предстои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *