Страните от еврозоната имат механизъм за пряко финансово подпомагане на Гърция

© Снимка:Архив

Страните от еврозоната определят мерките за финансова стабилизация, предприети от гръцкото правителство, като сериозни и надеждни, но вече имат готовност и с механизъм за пряко финансово подпомагане на Гърция, ако това се окаже необходимо. Това е резултатът от приключилата късно снощи в Брюксел среща на еврогрупата, по време на която, както се очакваше, не са били одобрени нито решения, нито конкретни суми за финансова помощ за гръцката страна.
Председателят на 16-те страни от еврозоната Жан Клод Юнкер обобщи ситуацията така:„Гръцките власти не са искали финансова помощ от другите страни-членки на Еврозоната. Ние смятаме, че предприетите от тях мерки за финансова консолидация, са сериозни, и вярваме, че няма да се стигне до необходимост Гърция да бъде подпомагана финансово. Оставаме обаче в готовност за решителни, координирани действия, ако това се наложи. Вече изяснихме и техническите параметри как можем да окажем такава помощ на Гърция.

Той подчерта, че ако се наложи Гърция да бъде финансово подпомагана, това ще е колективно – от всички страни в еврозоната. Решението обаче ще трябва да бъде взето от Европейския съвет, каза още Юнкер, като уточни, че не визира следващото му заседание, насрочено за края на идната седмица.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *