Преглед на печата

До 12 месеца най-опасните мафиоти и подкупни висши чиновници ще получават присъди от специални съдебни състави, пише „24 часа“. Изданието аносира интервю в утрешния брой с вътрешния министър Цветан Цветанов, който уточнява, че съкратеният срок е част от законопроекта за създаване на съдилища „Антимафия“.
След последните акции на МВР следствените арести в страната са пренаселени, алармира пред „Стандарт“ шефът на затворите ген. Петър Василев. Най-критично било положението във Варна, Пловдив и Шумен.
Агенция, която да следи за потребители, свалящи от интернет пиратски музика и филми, предстои да бъде създадена у нас, е съобщил за „Монитор“ високопоставен източник от МВР. Новата структура ще се бори с дребното пиратство в мрежата и ще налага глоба на всеки, който сваля нелицензирани продукти.
От началото на годината до момента са наложени общо 270 забрани за напускане на страната в посока извън Европейския съюз, пише вестник „Класа“. Изданието цитира интервю за предаването на БНР „Преди всички“ с експерта от Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.
Проверка на 19 ключови приватизационни сделки ще поиска официално парламентарната група на Коалиция за България, пише „Дума“ и уточнява, че сред тях са „Кремиковци“, „Нефтохим“, БТК, БГА „Балкан“ и др.
Кабинетът иска да се въведе задължителен график на отпуските, който всяка фирма ще трябва да изготвя в началото на годината, отбелязва вестник „Сега“. Това е най-новата промяна в Кодекса на труда, целяща да се спре натрупването на неползвани почивни дни. Очаква се да бъде разгледана от правителството днес.
Неочакван финансов подарък за всички работодатели – така синдикатите определиха промените в Кодекса на труда и Закона за държавния служител, засягащи натрупаните отпуски, коментира темата вестник „Пари“. Засегнати ще бъдат в най-голяма степен хората, които работят в държавната администрация и публичния сектор, допълва вестникът.
Опрощаването на близо три четвърти от сирийския дълг към България е било договорено още при предишното правителство, е съобщил за „Дневник“ бившият финансов министър от кабинета „Станишев“ Пламен Орешарски. До финализиране на сделката обаче не се стигнало поради опити да се договори плащане при по-висок процент, подчертава Орешарски.
Конституционният съд единодушно е отхвърлил искането на президента Георги Първанов срещу 20% ДДС върху адвокатската защита, съобщава „Труд“. Според директива на Европейския съюз адвокати, нотариуси и съдебни изпълнители дължат ДДС върху услугите си. България е можела да възрази по приложението на директивата, но е пропуснала да направи това, коментират юристи.
Психологическа оценка, която ще е неразделна част от свидетелството за завършено основно образование и дипломата за средно, ще бъде въведена с новия закон за училищното образование, пише „Новинар“. Дали оценката ще се взима предвид при кандидатстване в университет, ще решава академичният състав на съответното висше училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *