Преглед на печата

Още един отвлечен бизнесмен

„Труд“:
Отвличания на конвейер

Вене Сотиров, 64-годишен, зам.-председател на ЦКС-София и собственик на 7 фирми, се прибирал от работа у дома си в бл. 133, когато попаднал в засадата на бандити. Четирима в полицейски униформи и маски на лицата го причакали около 18,30 ч до гаража му. Секунди след като паркирал черния си джип „Мерцедес ML“, бизнесменът бил натикан насилствено в бяла кола със син буркан на покрива. Нападението станало пред очите на няколко майки, които разхождали в близката градинка децата си. Престъпниците за секунди отпрашили в посока към „Ботевградско шосе“.
Почеркът на отвличането се отличава от това на Киро Киров, но прилича на похищението на сина на Венци Стефанов – Димитър. Стефанов-младши също бе отведен в полицейска кола от маскирани ченгета.
„Четиримата уж полицаи изчакаха няколко минути, докато Сотиров си вкара колата в гаража, и го заговориха после – разказа съседка, една от свидетелките на отвличането. – Казаха му, че са от полицията и той трябва да тръгне с тях на разпит. Сотиров обаче им се опъна нещо. Сбориха се, той падна и извади пистолет. Те пък извадиха къси автомати и насила го натикаха в колата, помагайки си с прикладите.“

„Стандарт“:
Сотиров отвлечен с инжекция

Четвъртък, 19,10 ч, квартал „Сухата река“ в София. Пред гаражите на блок 133 спира черен джип „Мицубиши Паджеро“. От него слиза 64-годишният бизнесмен Вене Сотиров. Той тръгва да отваря вратата на гаража си, докато зад джипа му спира патрулка. От нея слизат четирима полицаи в униформи и малки автомати в ръце. Приближават се безмълвно до Сотиров. В следващия момент се чува шум от борба. Мъжът успява да извика „помощ“ и тогава три от хлапетата, които играят пред блока, виждат битката между Сотиров и ченгетата. Боричкането продължава по-малко от 3 минути, а по асфалта вече има кръв. В следващия момент децата виждат как полицаите бият инжекция в крака на Вене Сотиров и го качват в патрулката. След това отпрашват с мръсна газ. Уплашени до смърт, децата тичат при майките си и разказват какво е станало. Едната от тях веднага вдига телефона и звъни в полицията. Тогава става ясно, че шефът на „Мургаш КООП“ не е прибран от полицаи, а отвлечен. Кооператорът Вене Сотиров е известен ресторантьор. Прякорът Царя на сандвичите получил, след като сключил сделка с „Кремиковци“ за прехраната на работниците в комбината.

БСП гласува за 8 % праг под строй

„Труд“:
Заплашваха депутати да гласуват за 8% праг
Депутатите от левицата са били заплашени от ръководството на ПГ на БСП, че който не подкрепи решението за 8 % изборен праг за коалиции, ще отпадне от листите. Това съобщава в интервю пред „Труд“ парламентаристът от „Коалиция за България“ Георги Близнашки (виж стр. 14-15).
Промените в избирателния закон бяха приети в понеделник на драматично извънредно заседание на НС с гласовете на БСП, ДПС, РЗС, „Атака“ и независими. Повечето от социалистите смятали, че това, което правят, е нередно, но са се подчинили на волята на партийните си шефове.
Единственият, който се е възпротивил на партийната повеля и в залата гласувал „против“, е юристът конституционалист Георги Близнашки. В началото на заседанието той предупредил председателя на ПГ „Коалиция за България“ Ангел Найденов, че няма да се съобрази с наложения диктат. Найденов го е помолил да не участва в гласуването. Близнашки отхвърлил и това с мотива, че трябва да има очи, с които да се изправи утре пред своите студенти, когато им обяснява в кои случаи е оправдано въвеждането на високата избирателна бариера. Близнашки е убеден, че „проговарянето му“ пред „Труд“ крие рискове за него, но пък „мълчанието е по-страшно“.

Купуване на гласове

„Дума“:
40% от българите биха продали гласа си
Избирателите на БСП и ГЕРБ най-категорични, че няма да вземат пари, сочи изследване на „Отворено общество“
Между 30 и 40% от избирателите в България заявяват, че биха взели пари за гласа си или най-малкото не изключват категорично тази възможност. Това сочат данни от представително изследване на Институт „Отворено общество“. Твърдо убедени са, че не биха продали гласа си са 63 на сто от анкетираните. В същото време 5 процента твърдо признават, че са готови да пуснат бюлетина за този, който им предложи по-голяма сума. Други 16 на сто пък смятат, че може и да вземат пари, но въпреки това да гласуват за друга политическа сила, по съвест. Тези, които са проявили колебание по въпроса, са още 16%. Общият процент на тези, които не отхвърлят напълно варианта да продадат гласа си, стига до 43, става ясно от проучването.
От „Отворено общество“ са изследвали и нагласите на избирателите към сумите, които биха приели. Най-често анкетираните посочвали сумата от 100 лева. Проучването сочи, че за най-малко пари могат да се купят най-много гласове в Западна България, особено в Северозападния район, където над половината (52%) от посочилите минимална цена за гласа си биха се съгласили на сума до 50 лв. Обратно – най-скъпо на купувачите на гласове ще им излезе в Южния централен район, където над 60% биха се съгласили само за цена от над 200 лв. Най-често склонни да продадат вота си, и то на най-ниска цена, са най-ниско образованите.
Хората, които са посочили, че ще гласуват по съвест, са най-вече симпатизантите на БСП и ГЕРБ. 69 на сто от избирателите на левицата и 59 на сто от подкрепящите ГЕРБ били категорични, че няма да се продадат. Сред гласоподавателите на СДС и ДСБ, както и на НДСВ, също преобладават тези, които са с нагласата да не приемат пари, преди да отидат до урните.
Три четвърти от интервюираните си дават сметка, че купуването на гласове е престъпление. Все още обаче значителна част от гражданите допускат, че купуването на гласове е нормален начин да се привлекат повече гласоподаватели, коментират от „Отворено общество“.

Бърза помощ

„24 часа“:

Линейката ще идва за 8 минути,

обеща зам. здравният министър д-р Валери Цеков. „Бърза помощ“ ще намали от 15 на 8-10 минути времето за пристигане чрез системата на спешния телефон 112. Първият етап от изграждането й бе отчетен вчера.
Системата ще свърже всички спешни центрове у нас, като осигурява пренос на глас и данни в 200 точки в страната. Тя позволява пълен запис на обажданията и съхранение на разговорите за минимум 3 г.
Предстои снабдяване на всички линейки с GPS, с което ще се отчита и времето за пристигане на адреса.
Изграждането на системата за спешния телефон 112 струва 2,3 млн. лв. досега. За целия проект са предвидени 4 млн. лв.

Борисов отнася глоба за обида на БСП

„Стандарт“:

Глобяват Борисов за обида
Столичният кмет трябва да плати глоба между 2 и 10 хиляди лв. за обида на БСП. Това заяви вчера шефът на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп. Решението е в резултат на жалба от бургаски социалисти, които се почувствали обидени от думите на Борисов, че „всички в БСП са без морал“. Кметът трябва да се яви на 21 април, за да получи акта си. Градоначалникът коментира, че ще продаде на търг футболната си фланелка, за да събере сумата за глобата.

Съдят астролога, прогнозирал трус в Хасково

„24 часа“:
Съд за астролога, прогнозирал силен трус в Хасково

Юристи завеждат безплатно граждански дела за нанесени имуществени и неимуществени вреди срещу столичния астролог Емил Лещански.
„В първите дни след Великден хасковлии щели да търсят обезщетения заради насаждане на паника и масова психоза заради прогнозата за разрушително земетресение с епицентър Хасково“, признаха представители на местната адвокатура пред „24 часа“ вчера.
Напрежението в града стана факт, след като преди седмица авторът на хороскопи Лещански предсказа 3 силни труса от 4 ч на 19 април.
На вчерашния Разпети петък от най-близката земетръсна станция в Димитровград отчетоха нулева сеизмична активност през последните дни.
Хасковски медии обаче тиражираха очакването за бъдещ апокалипсис и това завладя съзнанието на лековерните.
„Двойно скочиха продажбите на полици за щети от природни бедствия и аварии на движимо и недвижимо имущество. При сключването на договорите се изтъква точно вероятността от бъдещо люлеене на земята“, потвърдиха от клонове на застрахователи в областния град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *