Преглед на печата

Надуват тока с 293% от АЕЦ до контакта, показва изчисление на „24 часа“. В микса на Националната електрическа компания най-ниска е цената на АЕЦ „Козлодуй“ – 45 лв. и 79 ст., но с всички надценки при нас идват цели 134 лв. и 33 ст., отбелязва вестникът.
Всеки може да фалшифицира месни продукти с логото „Стара планина“, алармира „Република“. Всяка фирма производител може да си купи логото, нищо че няма право да го ползва. Освен това, ако някой иска да го фалшифицира, винаги може да го направи, защото то няма нито един защитен елемент, твърди Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите в България.
„Кабинетът вади тояга на кметовете, но удря народа“, пише „Труд“ по повод новата такса за депониране на битови отпадъци, наложена вчера от правителството на общините, за да ги стимулира да си построят заводи за боклука. Всъщност новата такса „смет“ отново ще се събира от народа, коментира изданието.
Още по-крути мерки за по-висока събираемост на здравните и социалните осигуровки замислят управляващите, пише „Сега“. Държавата ще отказва административни услуги при неплатени осигуровки, а некоректните работодатели няма да могат да участват в обществени поръчки.
По-високи минимални осигурителни доходи за догодина се очертават най-вече за нископлатените браншове като търговия, производство на хартия, леене на метали, а в строителството и металургията те вероятно ще „замръзнат“, пише „Дневник“. Такива са досегашните резултати от преговорите между бизнеса и синдикатите по браншове, които трябва да завършат до 23 септември.
Всяка пета фирма у нас е заплашена от фалит заради несъбрани дългове, съобщава „Класа“. Като най-засегнат бранш е посочена промишлеността, в която 24% от предприятията отчитат заплахи за своя бизнес.
Според управляващите, чрез нов проектозакон, който ще бъде представен утре, Сметната палата трябва ще стане по-европейска, по-незавсима и с повече функции, отбелязва вестник „Пари“. Според опозицията обаче целта е да се узаконят кадрови промени, удобни за ГЕРБ.
Харчат 6 400 000 лв. за интернет портал, който ще рекламира български забележителности на 9 езика, пише „Дума“. Учудване предизвиква както цената, така и дългият срок за изпълнението на проекта – 36 месеца, коменира „Дума“.
С 1 000 лв. кредит може да се уредите за първия учебен ден, е показала провека на „Стандарт“. Фирми за отпускане на заеми масово атакували родителите с оферти за покупки на тетрадки, помагала и дрехи за първолаците, но при непосилни лихви – между 18 и 20%.
Две хиляди учители по-малко преподават в София, сочи статистиката на Столичния инспекторат по образование, цитирана от „Новинар“. Негативният процес е започнал преди 3 години, когато преподавателите са били над 10 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *