Преглед на печата

в. „ТРУД“
„Дядо Коледа ще подмине “Дондуков” 1“
Дядо Коледа няма да спре шейната с подаръците пред Министерския съвет тази година.
Правителствените чиновници няма да получат тринайсета заплата като магистратите и съдебните служители, съобщи за “Труд” главният секретар на “Дондуков” 1 Росен Желязков.
Очаквало се финансовият министър Симеон Дянков да ореже още веднъж разходите на ръководената от Бойко Борисов администрация преди празниците.
Ако въобще има коледен купон на “Дондуков” 1, разходите за него щели да поемат премиерът Бойко Борисов, шефката на кабинета му Румяна Бъчварова и Росен Желязков.
„А не искате ли и такса такси?“
Такса електромер ще е нищожна по размер, безобидна за клиентите и мнооого полезна за частните монополи. Защото едни ползвали много ток, други – по-малко, а трети хич, а жиците трябвало да се поддържат. В това се опитва да ни убеди шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Като е така, защо не измислят и такса водомер? Зер и водата се ползва неравномерно, а тръбите искат поддръжка. Ами телевизорите? Те направо си плачат за такса турски сериал или Шампионска лига. А с какво са по-различни такситата? И те искат поддръжка, имат си и измервателен уред – таксиметър, а пустите клиенти не ги ползват колкото трябва.
в. „24 ЧАСА“
„Църквата забрани риба за Никулден“
Заради приложения строг устав в календарчето
Ветото не важи за именници Християните у нас нямат право да сложат на трапезата традиционния пълнен шаран, нито друга риба и ще изкарат деня на пост. Забрана да се яде риба на Никулден налага църковното календарче за отиващата си 2010 г. Официалното издание на Св. синод вдига забраната само ако си се черкувал в храм на св. Николай. „Хората ни притесняват с въпроса защо е така, а ние не намираме смислен отговор. Според календарчето право да се облажат с риба имат само тези, които са се черкували там, където има храмов празник“, призна свещеник от столичния храм „Св. Седмочисленици“. Ловчанският митрополит Гавриил добави, че право на шаран се полага и на именниците на 6 декември.
„Сергей Кириенко, шеф на „Росатом“: Сгрешихме, че преди 4 г. не определихме как поскъпва Москва иска 45% от втората атомна“
Французи и финландци влизат в проекта
За изграждането на „Белене“ ще бъде създадена проектна компания, в която влизат Русия, финландската „фортум“ и френската „Алтран“. Меморандумът за учредяването й се очакваше късно вчера и бе обявен от шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко след среща с премиера Бойко Борисов.
„Виж фалшивата диплома на Калина“
в. „СТАНДАРТ“
„Бебе във фризера“
Арестуваха двама доктори за убийство на новородено
Лекари бяха арестувани заради бебе във фризер. Антимафиоти задържаха снощи д-р Стефан Лазаров и д-р Михаил Милатович от болницата в Горна Оряховица. Те са заподозрени, че имат вина за смъртта на недоносено пеленаче. Това съобщиха за „Стандарт“ запознати с разследването.
„Овации за сбогом с Баташов“
От актьори до министри се поклониха пред Андрей
„Пияни моряци потопили Карам 1?“
Инцидентът станал при пълна видимост и слабо вълнение
„Казваме на данъчните за нова кола“
Вече само за нова съпруга няма да докладваме на бирниците. От НАП предлагат с промяна в закона в данъчните декларации да се вписва всяка закупена кола или къща. Доходите от лихви и от инвестиране в акции на борсата също ще трябва да се обявяват. Данъчен номер 1 Красимир Стефанов обясни, че предлага да се обявяват всички доходи на гражданите, дори и тези, за които не се плащат данъци.
в. „НОВИНАР“
„Четири компании с апетити към АЕЦ „Белене”“
НЕК и „Росатом“ подписаха за централата
Четири компании се интересуват от участие в проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков на международен енергиен форум в София. Това са финландската компания „Фортум Корпорейшън”, френското инженерингово дружество „Алтран технолоджис” и руската държавна „Росатом”. Интерес към изграждане на централата проявява и Сърбия, която също иска да притежава дял от 2000-мегаватовото съоръжение, коментира Трайков.
Според министъра заинтересуваните компании могат да участват с различен процент в проекта. Решението ще бъде взето чак след като страната ни постигне споразумение с Русия по всички условия, включително и за цената на централата.
„Бомба“
През 1945 година двойка италианци заминава на екскурзия в Япония. Младото семейство пристига там на 5 август вечерта. Мъжът уговаря жена си да правят любов, но тя се дърпа и кандърмите продължават цяла нощ. Накрая тя се съгласява, но часовникът удря точно 08,15 и американците пускат над града атомната бомба Little Boy. Градът е разрушен, но съпрузите по чудо оцеляват. За компенсация туроператорът им ги изпраща в град Нагазаки. Те пътуват дотам и стигат късно вечерта на 8 август. Мъжът отново увещава жена си да правят любов. На сутринта тя се съгласява, но в този момент американците пускат Fat Man. А мъжът възкликва:
– С теб винаги е така – или те боли глава, или американците пускат атомна бомба.
в. „ДНЕВНИК“
„Русия задвижи АЕЦ „Белене““
Руската „Росатом“, финландската „Фортум“ и френската „Алтран“ ще са акционери в проекта
Броени дни след руския ултиматум за стойността на АЕЦ „Белене“ и отговора на министър Трайчо Трайков, че не се нуждаем от централата на всяка цена, замрелият за няколко месеца проект внезапно се раздвижи и се сдоби с три инвеститора, както и с максимална цена от 6.298 млрд. евро. Инвеститорите са руската държавна „Росатом“, финландската енергийна компания „Фортум“ и френската инженерингова фирма „Алтран технолоджис“. Очаква се към тях да се присъедини и Сърбия, чието правителство потвърди интерес от минимално участие, до 5%. По неофициална информация в четвъртък в София ще дойде сръбският премиер Мирко Цветкович.
Шефовете на трите фирми пристигнаха едновременно вчера, но през целия ден пред медиите говори само генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко.
„Българско кино „при възможност““
в. „КЛАСА“
„Заговор срещу цифровизацията на националния ефир“
„Тауърком“ довършва инвестицията до 1 януари 2011 г., но правителството удължи срока заради недостиг на пари
Изграждането на цифрова мрежа с национално покритие е сложен проект, необходимо е финансиране от порядъка на десетки милиони евро.
Организиран е заговор, за да бъде компрометирана цифровизацията на националния ефир, научи „Класа“ от отлично осведомени източници. В заверата участват лица, зад които стоят интереси на фирми, изпаднали от конкурса за цифрови мултиплекси. Истинската цел обаче е да бъде пробутан чуждестранен инвеститор, който ще осигури доживотна рента на хората, които успеят да го внедрят на българския пазар.
„Цената за АЕЦ „Белене“ ще е фиксирана“
След разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на руската корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко късно следобед вчера бе постигнато съгласие по цената на втората атомна централа в България. Засега обаче конкретната цифра не е уточнена, ще се водят преговори през следващите месеци, каза Кириенко. Допуснахме грешка, включително и ние, тъй като в първоначалния договор от 2006 г. за изграждането на централата не сме уточнили по какъв начин ще се изчислява оскъпяването на проекта. Това признание направи вчера по време на форума “ Енергетика без граници -от национален към регионален подход“ Сергей Кириенко (на снимката вдясно). Той се срещна и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
в. „ДУМА“
„Борисов обвини Русия в лъжа за „Белене““
Вече 16 месеца проектът е замразен. Отговорноста за това носи ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев
Искам от „Росатом“ да кажат публично и ясно, че когато са подписвали договора за строежа на АЕЦ „Белене“, са скрили цената на проекта в инфлационния индекс, заяви вчера премиерът Бойко Борисов по време на участието си в енергиен форум в София, на който бе и шефът на „Росатом“ Сергей Кириенко. Борисов поиска от руснаците извинение, че са ни излъгали за стойността на централата. „Ако продължават да шикалкавят, проектът няма да мръдне, така както всъщност не е мръднал от 2006 г.“, каза премиерът, който отново се закани, че от българския бюджет няма да излезе нито лев за централата.
„Дръжте лъжеца“
След като навремето Стоян Ганев рипаше да съди СССР, вчера Бойко Борисов пое по неговия път и поиска Русия да ни се извини заради уж „укритата“ цена за АЕЦ „Белене“. Премиерът дори обвърза преговорите с публично извинение на шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко.
Вчерашното изявление на Борисов показва, че той няма никакви задръжки да държи пред руските си партньори език, достоен за махленска свада, но не и за политик от неговия ранг. Явно целта е чрез подобни обиди руската страна да бъде накарана сама да се откаже от проекта, за да бъдат удовлетворени мераците на трети страни. След което да бъде обявено, че така всъщност се защитават националните интереси.
в. „СЕГА“
Добрите университети ще получат допълнително 11 милиона лева
Системата за диференцирано финансиране на висшите училища ще стартира догодина
След години отлагане държавата ще се опита да въведе система за диференцирано финансиране на университетите, отчитайки качеството на обучението, реализацията на завършилите и научната дейност. Системата ще тръгне догодина с относително малък ресурс – 11 млн. лв., които ще бъдат използвани за стимулиране на най-добрите професионални направления. Това се разбра при отчета на просветния министър Сергей Игнатов за свършеното през изминалата година. Игнатов си постави оценка много добър 4.50 въпреки сериозните проблеми и около законодателните инициативи на кабинета в областта на образованието, и около отделни решения.
„ВСС пробва безпрецедентен натиск по делото „Наглите““
Висшият съдебен съвет (ВСС) прояви странна загриженост за хода на натоварения с много очаквания процес срещу т. нар. банда за отвличания „Наглите“, преди делото да е тръгнало по същество. Ден след като началото му бе отложено по вина на защитата, кадровиците в съдебната власт обявиха, че ще търсят обяснение от състава, който го наблюдава – защо се стигна до фалстарта и какви мерки са взети, за да не се повтори ситуацията от процеса срещу Маргините например, който се точи 4 години на първа инстанция.
в. „ПАРИ“
„Колко е трудно да бъдеш прозрачен“
Не са парите. Нито технологиите. Единствената причина да не виждаме онлайн информация за всеки похарчен лев на данъкоплатците е нежеланието на днешни и вчерашни управляващи
Опозиционните партии винаги настояват за по-голяма прозрачност на управлението, но ентусиазмът им обикновено изчезва, щом веднъж влязат в залите на властта. Изглежда, че на Запад поне една партия е решила да удържи на обещанията си. Само няколко месеца след встъпването си в длъжност новият министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън предприе
мащабна кампания за увеличаване на прозрачността и отчетността на своето правителство. Една от първите и най-основни дейности в тази насока беше създаването на уебсайт, който има за цел да даде на британските граждани и данъкоплатци по-голяма яснота относно месечната работа на управляващите и администрацията. В него ще бъдат записвани всички разходи, надхвърлящи 25 хил.
„Подписано: Русия ще строи АЕЦ „Белене““
в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Парното ни гони и в отвъдното“
Парното u BuK гонят длъжниците си дори и в отвъдното. Покойник от Велико Търново внезапно получи писмо за просрочена сметка за парно от преди 10 години. Става дума за 700 лв., които наследниците трябва да плащат, а парно в блока дори няма. Десетки пък са покойниците от Пазарджик и района, на които се изпращат сметки за консумирана вода.
„Живи“
Четирима от общо петимата оцелели сирийски моряци от кораба „Карам 1″ слизат от борда на холандския танкер „Алесандро“ във Варна в ранните часове на вторник. Вчера от Гражданска защита обявиха, че търсенето на петимата изчезнали моряци се прекратява. Оттук нататък ще се оглежда брега за изхвърлени от морето тела.
в. „МОНИТОР“
„Западни компании влизат в “Белене”“
“Росатом”: Таванът на цената пада до 6,298 млрд. евро
“Фортум” и “Алтран” вземат до 25 на сто от централата
Проектна компания, в която ще влязат българската НЕК, руската „Росатом”, финландският ядрен оператор „Фортум корпорейшън“ и френската инженерингова компания „Алтран техноложи“, ще поеме изграждането на АЕЦ „Белене”.
Това стана ясно след разговорите на премиера Бойко Борисов с шефа на „Росатом” Сергей Кириенко вчера. Меморандумът между четирите компании бе подписан късно снощи в столичния хотел „Кемпински”.
„Настояваме ЕС да побърза с “Набуко”“
Брюксел да не вкарва заемите за тръбата в сметките за дефицита, поиска премиерът
България има сериозни забележки по темповете, с които се работи по проекта за изграждане на газопровода „Набуко“. Това обяви още по време на енергийния форум премиерът Бойко Борисов. „Ние винаги сме извеждали „Набуко“ като приоритетен проект, направили сме всичко необходимо, но има много, много забележки по темповете, с които се работи по проекта“, каза министър-председателят.
в. „ЗЕМЯ“
„Проектна компания ще решава за цената на „Белене““
Мажоритарният дял ще бъде на българската държава, а „Росатом“ ще държи около 40-45 на сто
Българската и руската страна създават обща проектна компания, която да реши всички спорни въпроси по строежа на АЕЦ „Белене“. За това се разбраха след 45-минутен разговор в МС премиерът Бойко Борисов и генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко. Руската компания ще участва в проектната компания с 40-45 %, а българската държава ще има мажоритарно участие.
„Кабинетът не плати парите за екарисажите“
Правителството излъга, че ще даде на двата екарисажа част от дължимите 5 млн. лева за обезвреждане на животинските трупове, съобщи вчера управителят на шуменския екарисаж Мирослав Александров. Преди две седмици аграрният министър Мирослав Найденов публично заяви в парламента, че бързо ще намери средства, за да не спира работата в шуменското и варненското предприятие. Двете фирми приемат сега само отпадъците на кланици, без
да отговарят на молбите на дребните стопани. Затова те са принудени масово да копаят ями, за да загробват мършата.
„Управляващите лъжат за безработицата“
Управляващите лъжат за нивото на безработица у нас, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров вчера. По думите му тя не е 9, а 16 на сто. Към хората, останали без препитание, които са регистрирани в Бюрата по труда, трябва да се добавят и още над 200 000 души, които статистиката определя като обезкуражени, че някога ще си намерят работа. С тях броят на безработните става над 500 000, поясни Димитров

в. „АТАКА“
„Тройната коалиция излъгала за по-ниската цена на “Белене”“
Очаквам прокуратурата да повдигне обвинение за корупция, заяви премиерът Борисов
Тройната коалиция измами обществото с цената на АЕЦ „Белене“, като скри реалната стойност на втората атомна централа. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на енергийна конференция за Югоизточна Европа в София. На българите бе обявена цена от 4 млрд. евро по проекта, при положение, че тя е над 6 млрд. евро, уточни министър-председателят. Той призова журналистите да попитат и президента Георги Първанов каква е реалната цена АЕЦ „Белене“ и какъв е инфлационният индекс, който трябва да плати България за проекта.
в. „РЕПУБЛИКА“
„СЕКСУДАР ЗА €1000 000“
Берлускони натиснал италианската 1 държавна ТВ RAI да плати II сумата за филм на Мишел Бонев
За €1 милион италианската държавна телевизия RAI купила филма на Мишел Бонев – „Сбогом, мамо“. Българската актриса е добра позната на премиера Берлускони, сочат я и за негова бивша интимна приятелка.
Нареждане „отгоре“ било причината държавната медия с пари на данъкоплатците там да купи точно тази продукция. В същото време нашумелият напоследък филм на Бонев не е пуснат по кината у нас и на Апенините. Веднага след премиерата му във Венеция продукцията е трябвало да се излъчи и на фестивала „Златна роза“ във Варна.

в.“СЕДЕМ“
„КЪДЕ Е ГЛАВАТА НА ОКТОПОДА“
Уродливите къртици на булгарския преход“
„Звезди напускат социалните мрежи“

в. „ШОУ“
„Проклятието на Апостол уби Баташов“
„Симеон Дянков се разкъсва между съпругата си и Ирина“
Фаворитката на вицепремиера се канеше да заминава да си доучи в Лондон със стипендия, уредена от „Брад Пит с очила“, но в крайна сметка решила да му остане вярна. Така надеждата на чиновниците в министерството, че ще се отърват от арогантната и взела се твърде насериозно шефка на кабинета му, траяла съвсем кратко и днес те отново се „радват“ на компанията й. Говори се, че не толкова Дянков, колкото съпругата му Карълайн държала да я „командирова“ далеч от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *