Фалираща Америка

Бюджетният дефицит на американското правителство нарасна със 150 милиарда долара само през ноември, като това е най-голямото му повишение през този месец в историята, пише MarketWatch.
В същото време Конгресът одобри програмата за данъчни отстъпки, предложена от Обама, в която се планират облекчения за практически всички американци. От най-богатите, облагодетелствани още от политиката на предходния кабинет, водена от Буш, до бедните и безработните, за които пък се грижи Обама.
Разходите свързани с предвидените данъчни облекчения вероятно ще достигнат 855 млрд. долара през следващите две години. Към това трябва да се прибави и разрастващият се баланс на Федералната резервна банка на САЩ, която от следващата седмица стартира програма за количествени улеснения на стойност 600 млрд. долара. С тях Фед ще изкупува държавни облигации от частните банки.
Според данните на финансовото министерство на САЩ бюджетният дефицит за месец ноември е с 25% по-висок от този за същия месец на миналата година. За първите два месеца на текущата фискална година, която стартира от 1 октомври, разликата между публичните разходи и приходите на хазната е достигнала 290.8 млрд. долара.
Според анализатори сделката за данъчните облекчения, която настоящият президент Барак Обама постигна с Републиканците ще увеличи фискалния дефицит на САЩ до рекордните в историята над 1.5 трилиона долара.
За сравнение мерките за стимулиране на икономиката и излизане от кризата доведоха до дефицит от 1.42 трилиона долара през 2009 г., а за фискалната 2010 г. дупката в американския бюджет беше 1.29 трилиона долара.
С оглед на това не е чудно, че през последната седмица американският дълг беше подложен на тотална разпродажба. Търсената от инвеститорите доходност за държавните облигации с 10-годишен матуритет достигна 3.33 на сто, най-високото ниво от юни насам, въпреки че имаше някакъв временен отдих, след като търгът на облигации с 30-годишен матуритет, проведен в четвъртък, привлече голямо търсене.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *