Преглед на печата

Властта възроди заменките на държавни и общински имоти за частни, пише на първата си страница „Сега“. Спорните промени минаха незабелязано като „антикризисни мерки“ в Закона за насърчаване на инвестициите. Привилегията да получават без търг или конкурс апетитни сгради и терени ще имат само най-едрите инвеститори, те ще могат да ги купуват по данъчна оценка.

130 милиона евро е минималната цена, от която Агенцията за приватизация смята да започне наддаването за Булгартабак холдинг, пише на първата си страница „Труд“. Според брокери, тази цена е малка и търгът трябва да започне поне от 200 милиона. Летните жеги са обект на темата на вестника. Според синоптиците, юни ще бъде горещ, а август – влажен.

Кризата е отказала кандидатите за стопанисване на плажове, можем да прочетем в „Стандарт“. Според кметове на морски общини, хотелиери и туроператори, за част от 42 плажа въобще липсват мераклии и така има опасност брегът да остане неохраняем, без чадъри и шезлонги. Ресторантьорите пък свиват разходите и не искат да плащат за квалифициран персонал, което е причината деца, които почти не говорят чужди езици, да сервират бира и кебапчета по морето.

България е сред държавите от Централна и Източна Европа, които имат най-много оферти за продажба на бизнес зад граница е водещата статия на „Класа“. Най-скъпият обект от 73-те предложени от нашенци е 4-звезден хотел на първа линия в Слънчев бряг. На вътрешните страници на вестника четем, че, според председателя на синдикалната федерация Металици в Кремиковци Васил Яначков, от 1 юни вероятно ще бъде пуснат газ за захранване на електропещта в комбината.

Създаването на Българската индустриална камара е темата на вестник „Пари“.

Пари за ремонт на пътища и обновяване на градския транспорт по оперативна програма „Регионално развитие“ за тази година няма, пише „Дневник“. Засега от програмата не потвърждават официално информацията, защото управляващият й орган не се е произнесъл по представения работен план на Национална агенция Пътна инфраструктура.

Новият списък с напълно или частично платените от здравната каса лекарства е с технически грешки, четем в „Монитор“. Изданието се позовава на синдикатикте в здравеопазването, според които чиновници от здравното министерство са оакзвали настиск върху касата с искане да коригират цени на медикаменти.

Британски журналисти спазариха българче за 8 хиляди лири, четем на първа страница на „Новинар“. Изданието цитира разследване на таблоида от Острова „Нюз ъв дъ уърлд“, в което двама журналисти се предстаавили за желаещи да купят деца. В отделечено село млада жена им предложила 2-годишната си дъщеря. Същият вестник съобщава, че България е първата, подала заявка за регистриране на интернет домейни на кирилица.

„24 часа“ пише, че за 3 години видеонаблюдението на центъра на София е свалило престъпността със 70 процента.

Ягодите на едро са поевтинели с над лев за седмица, отбелязва „Дума“. Освен на червения плод, цените на краставиците, доматите и чущките също са слезли надолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *