Преглед на печата

Разтърсващи новини са превзели първите страници на вестниците днес. Става дума за поредицата от земетресения, разлюляли Македония и усетени у нас.

Голямото заглавие от първа страница на „Труд“ е „297 труса за 25 часа“. Всекидневникът отделя втората и третата си страница на тази тема, като я развива със съвети и репортажи от Македония.

Според челното заглавие на „24 часа“ македонският трус може да размърда огнища тук, в Кресна, Пловдив и в Солун. Изданието цитира старши научния сътрудник към БАН Бойко Рангелов, който заявява, че пренасянето на напрежение към огнищата изисква десетки години, за да генерира силен трус.

„Новинар“ е свел броя на земетресенията до 250, като допълва под главата си, че трусовете са накарали македонците да спят в колите си.

Ето и другите теми в днешната преса:

„Токът за бита ще поевтинее“, обещава от страниците на „Труд“ министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му, дали ще влезем в рецесия, от формална гледна точка ще се разбере, чак след като станат ясни данните за второто тримесечие.

По този повод министърът съветва: „Голяма част от нашите фирми имат опит само в условията на растеж. Сега трябва да минем към класическия антикризисен мениджмънт.

За вестник „Сега“ водещото заглавие е, че пет нови дела тръгват от аферата „Софийски имоти“ като уточнява под главата си, че член на ЦИК от квотата на БСП също ще е обвиняем за злоупотреби в скандалното дружество.

„Фирмите не искат пак да са донори“ – това заглавие извежда на челната си страница финансовият вестник „Пари“, цитирайки председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, според когото фирмите е трябвало да спрат авансовите си вноски през миналата година в момента, в който установят, че започват да плащат над дължимия данък.

От „Монитор“ научаваме, че според устна заповед на вътрешния министър Михаил Миков всички катаджии в столицата трябва да използват фишове при санкционирането на леки нарушения като говорене по телефон и каране без колан, за които преди се отнемаха точки.

„Дума“ избира международна тема за първата си страница със заглавието „Ядреният клуб се увеличи“ с уточнението, че извършените от Северна Корея ядрени опити създават сериозно безпокойство в международната общност.

„Рецесията поставя под въпрос руските проекти в България“ – с това заглавие излиза „Дневник“ и коментира, че финансирането на трите големи енергийни проекта с руско участие в България е под сериозен въпрос, след като в понеделник руският президент е признал, че страната затъва в рецесия и трябва да се пести всяка рубла в следващите три години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *