Туроператорите отброяват с треперещ глас продадените билети и легла

В по-голямата част от популярните сред руски и други туристи евтини дестинации през последната година се наблюдава значително увеличение на обема предлагане на ваканционни имоти, като на пазара на наеми излязоха обекти, които са били придобити с инвестиционна цел.
Сред наемодателите се наредиха както частни собственици, така и предприемачи, които не са успели да реализират готови апартаменти на исканите от тях цени и отлагат за по-добри времена. Брокерите на имоти отново обръщат внимание на купувачите на имоти – за да се „отдава под наем добре“, обектът трябва да отговаря на очакванията на наемателите. Така например имот, разположен далече от морето, трудно ще намери както купувачи, така и наематели, пише руското списание за имоти в чужбина „Ваш дом за рубежом“.
Икономичен режим
Фаворити в търсенето в „бюджетния“ сегмент традиционно са България, Испания, Черна Гора, Турция и в известна степен Гърция. През последните години към тях се присъедини и Китай, чиято ценова достъпност би била без конкуренция, ако не беше отдалечеността му.
Сезонът едва сега започва, но оператори на пазара вече говорят за увеличение на търсенето на апартаменти под наем в сравнение с предишната година, защото те са по-евтини от настаняване в хотел. Освен това, собствениците са склонни и на отстъпки.
В България дневният наем на апартамент започва от 30 евро, а месечният – от 300 евро, като може да се намери и по-евтино. Вили се отдават по 100–120 евро на денонощие. В Турция седмичният наем на вила започва от 1000 евро, а на апартамент – от 250 евро. В Испания цените на апартаментите започват от 35 евро на денонощие и 500 евро на месец. През високия сезон цените може да се удвоят. Месечният наем на вила извън сезона тръгва от 1000 евро, а по време на сезона – 3 хил.
„В Испания средногодишният наем е паднал с около 20% в сравнение с миналата година. В условията на криза няма твърдо определени наеми, собствениците се ориентират по търсенето. Апартаментите в близост до морето за лятото се резервират по-рано – през април или май. Ако до това време някой апартамент още не е отдаден, цените за наем може и да паднат“, обяснява Елена Жирякова, изпълнителен директор на PROECO Internacional Grupo. Става въпрос за най-популярните дестинации сред руските туристи по Коста Дорада, Коста Брава, Коста дел Сол и Коста Бланка.
Накратко информацията от различни участници на пазара в различни страни от списанието обобщават така – най-евтиният наем на имот на който и да е от масовите за руснаците морски дестинации – Черно море, Средиземно, Адриатическо или Бяло море – започва от 30 евро на денонощие. Ако туристите са склонни да се настанят в по-отдалечен от морето обект, летвата ще падне още по-ниско. Цените в най-евтините хотели започват от 35 евро на нощ. Изборът на туристите в условия на строга икономия изглежда очевиден, пише в статията.
Български изключения
Българските оператори традиционно оценяват ситуацията „всеки от своята камбанария“ – едни отчитат спад при наемите, други – ръст. Единен знаменател може да се изведе по пътя на логиката. Предлагането през текущата година нарасна, броят на клиентите – засега не, въпреки че още през зимата туроператори прогнозираха прилив на руснаци, които искат да почиват на Черно море, в България. Причината – по време на криза българите са готови да определят ценовата си политика гъвкаво, за разлика от колегите си в Сочи и Ставрополския край.
„Кризата не се отразява силно на пазара на наеми в България. За това допринася отколешната любов на руснаците към почивка на Черно море в България в съчетание с привлекателни цени и достойно качество на обслужването. Влияние оказват и туристите от Западна Европа, основно англичани и скандинавци, а през последните 3–4 години се възобнови интересът от страна на Чехия, Словакия, Унгария, Словения и Балтийските страни, които пристигат със собствени автомобили и предпочитат да почиват на морето цял месец“, казва Евгений Пайкин, консултант в представителството в Санкт-Петербург на ООО „Домика“.
„Кризата се отразява на пазара на ваканционни имоти, но в положителна насока. Търсенето расте. Наемите растат. Луксозните имоти станаха повече, но и търсенето нарасна. Хотелската база в сравнение с качеството на такива имоти губи“, смята Ирина Федорова, директор на компанията „Мировая Недвижимость Эконом-Класс“.
„Част от собствениците предпочетоха да свалят цените, вместо имотът им да стои празен и да не им носи дори и минимални доходи“, смята Атанас Динев, директор на „Царский залив“.
Масов интерес сред почиващите традиционно предизвикват Златни пясъци, Балчик с намиращите се в близост голф игрища, както и Слънчев бряг, Св. Влас и Созопол.
Китайската алтернатива
През последните две години на все по-засилен интерес от страна на руски наематели се радват курортните имоти в Китай, на първо място на тропическия остров Хайнан. Търсене има и за Хонконг, Шанхай, Пекин, Гуанджоу.
В Китай, както и в Европа, наемът на апартамент или вила се явява по-изгодна алтернатива на престоя в хотел.
През последните няколко години в страната имаше бум на курортното строителство. Разнообразието в цените е огромно, а стойността зависи от редица фактори.
Принципно апартаментите се отдават за срок от една седмица. За по-кратък период цените може да нараснат с 30%. При ангажиране за по-дълъг период (4 седмици или повече) може да се договори отстъпка.
Наемът за едно денонощие в Хайнан варира в твърде широки граници, като най-ниските цени започват от 21 долара, а в някои заливи достигат 860 долара. В сравнение с 2008 г. цените във високия сезон се задържат без изменение, а в ниския са паднали с 10%.
Черна Гора в очакване на чудо
В Черна Гора, където почти цялото население в крайбрежните райони е заето в туризма, лятото се очаква с известно напрежение. Собствениците на имоти, които печелят от отдаване под наем, са настроени решително да не свалят цените до последно.
„Ако средно продажните цени на имотите са паднали с 20% в сравнение с миналата година, горе-долу подобна ситуация може да се очаква и при наемите“, смята Полина Каплунова, директор на агенцията за имоти „РеалМонтенегро“.
На пазара излизат и много нови предложения от собственици на апартаменти, придобити с инвестиционна цел, които в момента не могат да се продадат на исканата цена.
Цената за лятото се смята на базата на средно 50 евро на нощ, умножено по броя нощувки плюс неголяма отстъпка, ако обектът се отдаде за по-дълго време. Наемът на апартамент през активния сезон в Будванската Ривиера ще излезе средно около 350–400 евро.
Независимо от кризата и невисоката засега активност на клиентите черногорци не са склонни да правят отстъпки от цените. Със спокойния си подход към живота по принцип те изглежда още не са оценили мащаба на световната финансова криза, коментира статията. Туристическите фирми са леко напрегнати – миналата година по това време те вече бяха продали около 50% от екскурзиите, самолетните билети и местата в хотелите, а днес за такива показатели могат само да мечтаят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *