Преглед на печата

В момента реалната лихва по депозитите клони към нула – средните проценти за влоговете са почти равни на отчетената инфлация на годишна база – около 5 на сто. Ако поскъпването на живота продължи, а лихвите намаляват, може да се стигне до ситуация, в която ще имаме отрицателен доход от спестяванията си. Такова беше положението точно преди кризата – през 2008 г.

„По скандали сме за Шампионската лига“

Точно когато футболна Европа тръпнеше кой срещу ного ще излезе в Шампионската лига, у нас премерването на силите извън терена тръгна към поредния абсурд. Шансът мачът „Калиакра „-„Левски“ да се играе днес е почти илюзорен (виж в. Труд – стр. 42). На първо четене – заради традиционните недоволства от съдиите в родния шампионат. А на второ – като проекция на неразплетимото омешване на интереси и противопоставяне на всички равнища в българския вариант на Цар футбол.

„Пари за по-високи пенсии няма“

Засега В хазната няма резерви за увеличение на заплати и пенсии. Ще изчакаме най-рано до юни, за да се Види как върби изпълнението на бюджета за полугодието. Това заяви на Въпрос на „Труд“ Вицепремиерът Симеон Дянков. В парламента той изнесе предварителни данни за изпълнението на бюджета за първите два месеца на годината. 650 милиона лева е дупката в хазната за периода.

в. „24 ЧАСА“

„Според годишния доклад на ДАНС: Умишлено раздуват цената на тока“

Енергоразпределителните дружества системно спекулират и завишават разходите
Електроразпределителните предприятия (ЕРП) системно спекулират с цените на тока и завишават разходите си по поддръжка на услугата, за да мотивират непрекъснатото увеличаване на цените. Сред основните методи на ЕРП-тата са осчетоводяване на неизвършени разходи, завишаване на показатели за загуби от кражби и неплатена консумирана енергия.

в. „СТАНДАРТ“

„Голямата Луна отнася Кадафи“

Либийците вярват, че тази нощ ще ги спасят от диктатора
Ще отнесе ли голямата Луна диктатора Кадафи? Това е въпрос, който си задават милиони по света от вчера. Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина за въздушни удари по казармите и армията на Полковника. Очакваше се британски, френски и италиански ескадрили първи да бомбардират Кадафи. Довечера Луната ще мине най-близо до Земята. Само на 356 500 км тя ще изглежда като огромна жълтица.

„Цигарите гаснат сами“

Цигарите гаснат сами от ноември. Папиросите ще са по специална технология. Когато са в пепелника, няма да димят. От 17 ноември търговците ще продават само от новия вид цигари, гласи директива на Брюксел. Целта е да се намалят пожарите, причинени от захвърлени фасове.
в. „НОВИНАР“

„Проверяват поповете за трудови договори“

От вчера служители на Инспекцията по труда започнаха масови проверки в храмовете в цялата страна. Те ще проверят дали всички работещи в храмовете – от чистачката до попа, имат трудови договори и са осигурявани. В инспекцията вече има сигнали, че на места свещениците работят не на трудови или на граждански договори, а се назначават с т.нар. служебни заповеди. По данни на НОИ 1110 е броят на свещениците у нас.
Проверките на Инспекцията по труда ще продължат до края на следващата седмица. Според Кодекса на труда 15 000 лева глоба грози всеки работодател, който не е сключил договор със свой служител.

„Българин отвлечен от бунтовниците в Либия’

Противниците на либийския лидер Муамар Кадафи са отвлекли танкер, на борда на който има български гражданин. Похитен е 41-годишният български гражданин Георги Луизов от Бургас. На танкера в пристанище Тобрук освен него има още 21 души, като всички те са либийци. Предполага се, че похитителите са отвлекли танкера заради петрола, който е превозвал.
в. „КЛАСА“

„Бюджетният дефицит се сви над 2 пъти за година до 650 млн. лв.“

В началото на 2011 г. държавата дължи на бизнеса 205,8 млн. лв.
По предварителни данни дефицитът в хазната за януари и февруари 2011 г. е над два пъти по-малък от същите месеци на 2010 г., отчете финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от КБ Корнелия Нинова какво е изпълнението на бюджета за тази година, зададен по време на петъчния парламентарен контрол.

„В Париж днес ще има спешни консултации за Либия“

Днес в Париж ще се състоят еднодневни международни консултации за Либия с участието на представители на ООН, Европейския съюз, Арабската лига и Африканския съюз. Отговорностите на ЕС са най-вече по отношение на хуманитарната подкрепа, политическия натиск и налагането на санкции, съобщи в Брюксел шефът на европейската дипломация Катрин Аштън (на снимката). Домакин на срещата ще бъде френският президент Никола Саркози.

в. „ДУМА“

„КНСБ сочи как да се вдигнат доходите“

7 стъпки може да смекчат ударите от кризата
КНСБ поиска ръст на доходите от 1 юли и увеличение на пенсии и социални плащания. Предложенията се очаква днес да бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
в. „СЕГА“

„ДАНС: Чужди шпиони работят за контрол над икономиката ни“

Една от заплахите за националната сигурност са чужди шпиони, които работят за фирми от своите държави, стремящи се да овладеят позиции или да поставят под контрол важни сфери от българската икономика. Това става ясно от годишния доклад на ДАНС, оповестен вчера.
ДАНС споменава още, че „дипломатически представителства оказват натиск за осигуряване на свързаност към националната мрежа“ (на НЕК – бел. ред.). В доклада няма пример, но медиите шумно отразиха лобирането на посланик Джеймс Уорлик за ветропарка на AES Solar Energy. През пролетта на миналата година той се възмути, че кабинетът от една година не отговаря на искането AES Solar Energy да се отмени правило цените на тока от слънчеви централи да могат да се намаляват с до 5%.
„Западът готви удар срещу Либия“
След като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която бяха забранени полетите над Либия, Триполи обяви примирие и обеща да спазва човешките права. Западните държави начело с Франция и Великобритания във всеки момент могат да предприемат въздушна офанзива в Либия. Вчера Италия затвори посолството си в Триполи, като се очаква това да сторят и други страни.
 
в. „КАПИТАЛ“ „Малко характер за „Белене“Кокато целият свят вече започва процес на преразглеждане на програмите си за ядрена енергетика, българското правителство продължава да шикалкави каква е позицията му за АЕЦ „Белене“. Министрите в кабинета, които могат да смятат, не виждат икономически смисъл от централата, но не смеят да го кажат категорично – вместо това се пръскат милиони за консултанти, които трябва да докажат очевидното. В момента проектът има смисъл само за министрите, които искат да бъдат запомнени. И между тях текат дребни ударчета под кръста.Съвсем скоро България ще бъде подложена на силен натиск от Европейската комисия за проверка на проекта – дали отговаря на очакваните по-строги критерии и дали процесът по провеждане на оценките за безопасността му е бил коректен.
в. „БАНКЕР“ „ФАБРИКИ НА КИЛОГРАМ“Макар че според статистиката кризата в България свърши някъде през есента на миналата година, едва ли някой ще отрече, че реалната икономика продължава да се тресе от проблеми. Дори в промишлеността, която отбеляза годишен ръст от 9.3 на сто и се нареди сред секторите с най-добри резултати за 2010-а, положението все още не е никак розово. Заради липсата на поръчки десетки промишлени предприятия са притиснати до стената и са на крачка от фалита. Само в един от интернет сайтоветеза бизнес обяви са публикувани оферти за над 40 фабрики, цехове или други производствени мощности, чийто собственици или не могат да се справят с поддържането им, или имат нужда от свежи пари. Исканите цени пък са ударили дъното и се движат около нива, които със сигурност никой не си е представял за възможни само допреди две години.
в. „ТЕЛЕГРАФ“

„Консулът ни избяга от Токио“

Разжалват го, оставил на произвола бедстващ българин
Консулът ни в Токио Чавдар Градинарски избягал от Япония без разрешението на външното министерство. Той стегнал куфарите си в четвъртък и заедно със семейството си потеглил към България, оставяйки на произвола на съдбата наш сънародник, който бил в най-засегнатия от бедствието град – Сендай. Това разказа пред БНТ самият потърпевш – Светослав Георгиев, студент в Страната изгряващото слънце. Новината, че Градинарски се е самоотлъчил, беше потвърдена и от външното министерство.
в. „МОНИТОР“

„Всеки шести абонат лъже електромера“

Манипулират показанията им с магнити
Депутати настояват за 5 години затвор за кражба на ток
Средно 15% от абонатите манипулират електромерите, което води до загуби за електроразпределителните компании. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след вчерашния парламентарен контрол.
Това е показала проверката на 850 електромера, уточни Трайков. При тези случаи на манипулация в електромерите са поставяни пластинки,
магнити, с които се влияе върху отчитането на електроенергията. Трайков не можа да каже с колко са ощетени енергодружествата от манипулацията на въпросните 850 електромера.

„Кабинетът с автоконтрол за решенията си“

Следят зорко за сроковете, ще наказват провинилите се министри
Програма за контрол върху решенията на Министерски съвет подготвя кабинетът, като най-зорко ще се следи за спазването на сроковете на изпълнението им. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството, която беше публикувана вчера. Целта на контролния механизъм била да се гарантира, че поетите от властта ангажименти и задачи няма да се бавят и ще бъдат изпълнявани съвестно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *