Парадокс – цената на зърното по света пада, у нас расте

Според борсовия бюлетин пореден път се наблюдава нарастване на цените на зърно, царевица слънчоглед и други култури, при поредното им поевтиняване на международните пазари, които иначе българските търговци много обичат да цитират когато им е удобно, коментира директорът на Пловдивска стокова Борса Красимир Давчев.
Всъщност уловката е, че от месеци на борсите няма никакви сделки, които да формират реална цена – бюлетините отразяват търсене, при липса на предлагане. Търсенето на пшеница е до 360 лева за тон без ДДС, което пак е повече от котировките в Чикаго, където цените трета поредна седмица, според брокерите буквално са се сринали с около 11 процента.
Според българските дилъри абсурда е пълен, понеже всичко това протича в условията на невиждани излишъци заради добрата миналогодишна реколта в България. Остават високи котировките и на олиото – до 2.75 лв. (без ДДС), което също е неоправдано заради големият излишък и на тази суровина, подчерта Красимир Давчев, който обаче прогнозира, че тази изкривена тенденция засега не може да се промени без политическа воля, която да задължи спекулантите да търгуват „на светло” през борсите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *