С дупки на покривите предотвратиха взривове в 2 реактора на ”Фукушима”

По три дупки с големина между 3 и 7,5 сантиметра са пробити на покрива на двете конструкции, за да не се събира водород, излъчван от басейните за отработено гориво, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.Натрупването на определено количество водород под покрива на съоръженията може да предизвика експлозия и по-големи щети за реакторите.
През последните няколко дни в тези два реактора, които са преминавали техническа проверка към момента на предизвиканата от разрушителното земетресение на 11 март авария, се отчита повишаване на температурата в техните хранилища за отработено ядрено гориво.
Компанията оператор на централата ТЕПКО съобщи, че системите за изпомпване на вода в Пети и Шести реактор са били частично възстановени, като са захранвани от дизелови генератори, предаде БТА. Вследствие на това температурата в хранилището за отработено гориво към двата реактора е започнала да се понижава.
Очаква се електрозахранването на Първи, Втори, Пети и Шести реактор на централата да бъде възстановено днес, а това на Трети и Четвърти реактор – утре. Това съобщи японската Агенция за ядрена безопасност, цитирана от Франс прес и БТА. Електрозахранването бе прекъснато автоматично при разрушителното земетресение с магнитуд 9. Причинените от последвалите вълни цунами повреди в АЕЦ „Фукушима 1“ не позволиха то да бъде възстановено и в резултат охладителната система на реакторите спря да работи. Това доведе до повишаване на температурата в реакторите и в басейните за отработено ядрено гориво. Вследствие на това в атмосферата вече бе изпуснато голямо количество радиоактивни частици.
Възможно е ситуацията да се влоши още повече, ако помпите от охладителната система не бъдат задвижени отново в скоро време.
Инженерите продължават да работят за възстановяване на електрозахранването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Те свързаха външен кабел към АЕЦ „Фукушима 1“, като в момента възстановяват електроразпределителната мрежа вътре в централата. Близо 300 инженери работят вътре в 12-милната (20-километрова) зона, от която местните жители бяха евакуирани заради радиацията, отбелязва Ройтерс.
Пожарникари подновиха тази сутрин обливането на Трети реактор с вода от хеликоптери. Предвидено е операцията да продължи 7 часа. През изминалата нощ бяха излети 90 тона вода. Основно внимание спасителните екипи отделят на хранилището под този реактор, тъй като в него освен отработен уран се съхранява и плутоний.
 

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *