Преглед на печата

Сега помества интервю, в което земеделският министър Мирослав Найденов обяснява, че изпращането на доскорошния шеф на фонда, Светослав Симеонов, като аграрен аташе в Брюксел, няма нищо общо с обвиненията за корупция, изнесени дни по-рано. Министърът твърди, че е поканил новия шеф – Румен Порожанов, още преди месеци. Найденов отхвърля и възможността за оставка на своята заместничка, Светлана Боянова, която според СДС е лобирала в полза на консултанти на Асоциацията на земеделските производители.
Пари обаче е категоричен: „Корупционният скандал отнесе ръководството на Фонд „Земеделие““.
„Дянков взе Фонд „Земеделие““, констатира Стандарт, като има предвид, че досега Порожанов бе началник на кабинета на финансовия министър.
Аварията в японската атомна електроцентрала „Фукушима-1“ вече е достигнала нивото на „Чернобил“ – най-високото по скалата за оценка на ядрени инциденти ИНЕС, пише 24 часа, като се позовава на Георги Касчиев. Експертът по ядрена енергетика твърди, че е „възмутително“ да се изчаква официално съобщение от Токио, за да се оцени ситуацията. „… за България все още практически няма опасност“, но „в никакъв случай“ не бива да се стои под дъжда, а намокрените дрехи трябва старателно да се измиват, препоръчва Касчиев.
„ЕС се опитва да сложи ред при жилищните заеми“, информира с водещото си заглавие Сега. Европейската комисия представи директива, задължаваща банките да уведомяват предварително клиентите си при промяна на лихвите по ипотечните кредити. Освен това държавата ще може да регламентира таксите за предсрочно погасяване според възможностите на кредитополучателите. Основната цел на директивата е да ожесточи нормите при проучването на клиента и така да предпази европейските банки от лошите кредити, които завлякоха банковия сектор в САЩ.
Спорът за собствеността на вестниците Труд и 24 часа продължава на страниците в днешния печат.
Мнението на един от спорещите – предприемача Огнян Донев, научаваме от интервюто му за вестник Пари. „Аз съм финансовият инвеститор, заплатил сделката“ с ВАЦ, твърди Донев. За него няма съмнение, че Агенцията по вписванията ще го впише като собственик на 40 процента от „Медийна група България холдинг“, въпреки възраженията на съсобственика Христо Грозев. Според Донев е притеснително, че Грозев се опитва да привлече неясни партньори. „… надали плурализмът на мненията може да се гарантира, като … станем част от монопол в българските медии“, твърди Донев. Той допуска, че Грозев ще се опита да унищожи вестникарската група, след като не е могъл да я завладее без пари.
Мораториумът върху царските имоти да бъде вдигнат, предлага министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев според Труд. Според Плевнелиев така България ще избегне риска да бъде осъдена в Страсбург от Симеон Сакскобургготски. Бившият цар пак няма да може да продава дворците, понеже държавата е поискала обезпечение на исковете си за „Врана“, „Царска Бистрица“ и „Ситняково“. Държавата иска от Симеон и сестра му, Мария-Луиза, 168 000 лева за добивите от „Царска Бистрица“ и „Ситняково“. Актовете за връщане на 16 000 декара рилски гори на царя са нищожни, тъй като са издадени без специален закон, твърдят от администрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *