Три пъти се е увеличила намесата в личния живот на българите

Три пъти се е увеличила намесата в личния живот чрез произволно подслушване на разговорите и следенето на електронните комуникации на гражданите от службите за сигурност.
Честотата и произвола в използването на специалните разузнавателни средства и полицейското насилие са сред основните проблеми с правата на човека през изминалата година. За този период Европейският съд за правата на човека е постановил рекорден брой осъдителни решения срещу България за полицейска бруталност – общо 8, като 4 от тях са за причиняване на смърт.
Три пъти през годината Законът за МВР в частта му за употребата на огнестрелно оръжие, дори и при дребно престъпление, е в конфликт с международното право. Органите на реда не еднократно са прибягвали до изтезания, е посочено в доклада.
За една година България е паднала с две места в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите – от 68-мо на 70-то. Съгласно доклада на „Фрийдъм хаус“ България е на 76-то място заедно с Намибия в зоната на страните с частично свободни медии.
Проблемни остават сферите, свързани с правата на хората с увреждания, тези с различни вероизповедания и със статута на бежанци.
Защитата на правата на децата е единствената сфера, в която се наблюдава положителна динамика. Прокуратурата е образувала 45 висящи и непрекратени дела за насилие срещу деца се отчита в доклада.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *