Предвиждат се над 1 млрд. евро за развитие на конкурентоспособността на икономиката

Над 1 млрд. евро, разпределени общо в пет приоритетни области, ще бъдат изразходени по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ за периода 2007-2013 г.

Това каза Ивайла Илиева, главен експерт от Министерството на икономиката и енергетиката по време на конференция за корпоративаната социална отговорност.

На 17 октомври т.г. стартираха първите схеми по ОП “ Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. Нашата идея е да се подкрепят фирми с добри икономически показатели през изминалите години. Това са предприятия с добра перспектива, посочи Илиева.

Ще насърчаваме фирмите да разширяват своята дейност и да въвеждат нови продукти. В момента в България има бум на преките чуждестранни инвестиции, каза още тя.

По ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. ще бъдат изразходени 1,213 млрд. евро, като 15% от тази сума ще бъде национално съфинансиране, а останалите 85% ще бъдат осигурени от Европейския социален фонд, каза Пламен Гиргинов, началник на сектор „Координация и оценка“ в главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ в МТСП.

88 млн. евро по тази програма ще бъдат изразходени през 2007 г., каза Гиргинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *