Представяме български вина във Великобритания и Ирландия

Постоянната консултативна комисия за избор на промоционални програми към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) одобри промоционална програма „Вкусете традицията“, предложена от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Това съобщиха от пресслужбата на земеделското министерство.
Програмата предвижда представяне на български вина със защитено наименование за произход или защитено географско указание и вина с обозначение на винения сорт лоза на пазарите на Великобритания и Ирландия.
Тя е разработена за три години и ще бъде представена за разглеждане пред Европейската комисия. Общата сума за изпълнение на програмата е 1.82 млн. евро.
При одобрение на програмата от ЕК, 60 на сто от мерките, коитоимат за цел предоставяне на информация за отговорната консумация на вино, и 50 на сто от останалите мерки на промоционалната програма, или общо 941 416 евро, ще бъдат финансирани от ЕС.
Финансирането от страна на България е 20 на сто за мерките, които имат за цел предоставяне на информация за отговорната консумация на вино, и 30 на сто за останалите мерки на промоционалната програма, или общо 513 594 евро.

Финансирането от страна на НЛВК е с фиксиран процент – 20 на сто за цялата промоционалната програма, възлизащ на 363 753 евро. В програмата е заложено да бъдат популяризирани не по-малко от десет малко известни досега по-скъпи качествени български вина с цел реализацията им на пазара във Великобритания и Ирландия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *