Банките плетат нови мрежи подир рецесията

Централна и Източна Европа ще започне да се възстановява от икономическата криза през тази година, пише в. „Financial Times“.

Връщането към предкризисния бум няма да се осъществи бързо, номного по-малко вероятен изглежда предвиждания тотален финансов срив, твъдят анализаторите.
Полша, Чехия и Словакия излизат от кризата в значително добра финансова форма. Икономическото положение в другите държави от региона обаче е по-сложно. Балтийските държави са всеоще в рецесия. Унгария, която имаше икономически проблеми и преди кризата, все още се бори да спечели инвеститорското доверие.
Румъния и България, които бяха засегнати на един по-късен етап от световната криза, ще бъдат изправени пред продължителна рецесия през 2010 г. Подобно е положението и с Украйна, която е засегната от политически борби.
В тези държави банките се борят с все по-нарастващия дял на необслужените кредити.
По данни на Capital Economics делът на лошите кредити в Унгария възлизат на 9.5%, в Румъния на 11.2%, в Латвия – на 14.5%. Възможно е дори нещата да се усложнят. Според проведен стрес-тест преди месец от Австрийската централна банка за ЦИЕ загубите от кредитите ще нараснат с 16%. През септември този процент е достигнал 4.6%.
Въпреки предстоящите трудности, вестникът се спира на плановете за разширяване и оптимизиране на дейността на банките в региона.
Италианската UniCredit планира да открие нови 100 клона в Централна и Източна Европа, австрийската Raiffeisen International обмисля да пусне интернет базирана банкова услуга, а австрийска банка Erste възнамерява да открие 70 нови клона в Румъния.
Подобни планове се показателни за лекото повишаване на отпусканите кредити в някои държави, като например Полша.
Според директорът на UniCredit Group за Централна и Източна Европа Федерико Гицони 2010 г. ще е година на преход, през която ще се станат доловими и първите признаци на възстановяване.
Според анализатори инвеститорското доверие е крехко и кредитните агенции подчертават опасността от забавяне на възстановяването.
Fitch наскоро предупреди, че банките може да бъдат изправени пред „рискови събития” като например „валутно обезценяване в резултат от международната банкова дейност в региона на ЦИЕ или след социален или политически натиск заради конкретните икономически условия”, отбелязва изданието.
Според изследователската компания Capital Economics „банковият сектор в региона всеоще не е вън от опасност”.
През миналата година регионът потъна в рецесия като средният спад на БВП беше около 7%. И докато икономистите остават нащрек по отношение на 2010 г. прогнозите за ръст на икономиката постепенно се покачват като средно възлизат на 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *