Преждевременното икономическо възстановяване може да е опасно

Ранното икономическо възстановяване може да крие опасности, ако преди това не бъдат изгладени някои дисбаланси в глобалната икономика, смята изпълнителният директор на Royal Bank of Scotland Стивън Хестър, цитиран от Telegraph.
Миналата година RBS отчете загуба преди данъци от 40 млрд. паунда, но Хестър, който иска да намали дела на правителството в банката от 70% до 0% за пет години, е на мнение, че темповете на икономически спад сега са „значително по-умерени“. Въпреки това той не е толкова уверен, че Великобритания ще стане свидетел на ранно възстановяване, тъй като първо трябва да се коригират дисбалансите в глобалната икономика като спестявания спрямо дълг.
„Това, през което преминаваме, не е просто банкова криза, а всъщност криза на макроикономическото управление и дисбалансите“, казва той.
„Дисбалансите представляват всъщност прекалени спестявания на Изток и прекалена задлъжнялост на Запад. Ние всички знаехме тези неща, предвиждахме ги, но после ги забравихме, оставихме ги настрана и продължихме с бизнеса. И след това дойде развръзката“, коментира Хестър.
„Един от рисковете на ранно възстановяване би бил, ако то настъпи за сметка на корекцията на тези баланси. Ако това стане тогава възстановяването ще бъде несигурно и вероятно ще спре, последвано от много години на трудни, изморителни и ограничени икономически условия“.
Royal Bank of Scotland ще опита да подкрепи кредитополучателите, собственици на имоти в затруднено положение, със заеми от милиарди паунда, вместо да изисква дълговете, което би довело до вълна от принудителни продажби.
Думите на Хестър са добре дошли за пазара, за който имаше опасения, че евентуална поредица от принудителни продажби би причинила още по-голям спад в цените на бизнес имотите, които вече се понижиха с 45% от своя връх през 2007 г., пише изданието.
Британските банки са отпуснали 225 млрд. паунда на пазара на бизнес имоти, от които 105 млрд. паунда трябва да се рефинансират през следващите три години.
Хестър е казал, че банката ще даде време на клиентите да преструктурират портфейлите си, преди да започне да изисква плащанията.
По думите му неизбежно е някои от кредитите на банката през следващите пет години да бъдат разсрочени, в резултат на което на нея ще й отнеме години да изчисли точно колко са загубите й от пазара на имоти.
Наред с това той е казал, че кредитирането на банките към пазара на бизнес имоти е било прекалено. „Никога няма да отпускаме толкова кредити за пазара на имоти, както досега“, казва Хестър, който преди този пост е бил директор на British Land.
Делът на RBS в кредитирането към сегмента на бизнес имоти във Великобритания е 24%. Смята се, че Lloyds, която също има голям дял, също търси начини да подкрепи своите клиенти в затруднено положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *