Губим от промяната на общата селскостопанска политика на ЕС?

Възможно е България и да загуби средства от промяната на т.нар. обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, става ясно от предварителните данни от изследването на Европейския център за международна политическа икономика (ECIPE). То показва кои страни членки на Европейския съюз (ЕС) ще спечелят и кои ще загубят от следващата реформа на Общата селскостопанска политика на общността.
В изследването се отбелязва, че начинът, по който се разпределят селскостопанските субсидии в размер на 55 милиарда евро годишно за страните членки, няма нищо общо с целите на ОСП.
Имайки предвид недоволството на новите страни членки като България, които са с по-малко предимства заради неравните по размер субсидии, тяхното преразпределение става неизбежно. Много нови страни членки искат да запазят висок бюджета за ОСП и да увеличат дела си след следващата реформа на ОСП през 2013 година. Техните усилия са насочени към плосък (равен) процент за разпределение на субсидиите, които ще бъдат еднакви за всички държави в ЕС, се коментира в съобщението на Европейския център за международна политическа икономика.
В изследването на центъра е показано неравенството при субсидиите от първия стълб на ОСП (Единните фермерски субсидии, помагащи на фермерите да станат независими от текущото си производство). Според изнесените данни, през 2013 г. почти всички страни членки на ЕС ще получат плащанията в пълен размер – изключение правят България и Румъния, чиито субсидии се въвеждат по-бавно и за тези две страни са показани плащанията по ОСП през 2015 година, когато се предвижда нивото им като размер на човек да достигне това в стариге членки на ЕС.
Така през 2015 г. България ще получи субсидии по ОСП в размер на 724 млн. евро, което е само 1,63 процента от общата сума за ЕС, а на глава от населението се равнява на 243 евро.
От ECIPE публикуват три сценария за промяна изчисляването и съответно на размера на субсидиите след реформата на ОСП през 2013 г. (за България след 2015 г.).
При най-добрия сценарий субсидиите, отпуснати на България, ще се увеличат с 5 процента, т.е. с 58 млн. евро (спрямо 2015 г.). Според по-лошите други два сценария, страната ни ще загуби 4% (42 млн. евро) или 9% от от субсидиите по ОСП (спрямо 2015 г.), като при най-лошия вариант субсидиите ще намалеят с 95 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *