Презастраховките на рисковете от злополука ще поскъпват

Подновените презастрахователни договори за рискове от произшествия през юли не засягат голям брой цеденти в Европа, но програмите, които бяха подновени, показват продължение на по-широките тенденции за годината, е изводът на Джордж Карингтън, шеф на European Casualty Specialty на Guy Carpenter (европейският отдел за рискове от злополуки на презастрахователния брокер). Според него горещите точки на пазара са същите както и през януари, макар че сегашните подновявания не са толкова убедителни, колкото се очакваше.
Остават предизвикателствата, поставяни от договорите за професионална отговорност на директорите и мениджърите на финансови институции, както и от продуктите, покриващи рисковете за грешки и пропуски във Великобритания и континентална Европа. Значителният брой жалби и претенции за загуби, свързани с продължаващата финансова катастрофа, могат да доведат до увеличаване на застрахованите загуби, а очакванията за увеличение на тези искове от своя страна доведе до затягане на пазара. Съдебните производства, свързани с Мадоф и Станфорд, които предполагат финансови измами, имат подобен ефект върху условията на пазара.
Процентът на презастраховане на общата отговорност към трети лица и на автомобилните презастраховки остават благоприятни за цедентите – сега, както и през януари. За програмите с малко на брой искове цените остават почти без увеличение. Според Карингтън обаче пазарът може би ще се промени в близко бъдеще. Лихвите са на исторически ниски нива, а в допълнение застрахователите на нещастни случаи няма да са в състояние да живеят за сметка на резервите от договорите, подписани преди години. Следователно, ценообразуването сега ще играе по-голяма роля в бъдещите печалби.
Намаляването на лихвите ще постави под натиск за увеличаване и на резервите, което допълнително ще намалят маржа на презастрахователите. А инфлацията на телесните наранявания – движена основно от поскъпването на медицинските услуги – надхвърля увеличаването на тарифите на презастрахователите, което добавя към мотивите за увеличаване на цените.
Според автора вече има презастрахователи, които говорят за необходимост от увеличаване на цените през януари 2010 г., когато е следващата „сесия“ за подновяване на презастрахователните договори на този пазар. Карингтън обаче смята, че капацитетът на презастрахователите остава голям за повечето класове на риска злополука в Европа, което от своя страна ще сложи „таван“ на опитите за поскъпване на този вид презастраховане.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *