Президентът налага вето върху Бюджет 2016, ако парите за отбрана са под 1.33% от БВП

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев ще наложи вето, ако средствата за отбрана в Бюджет 2016 не отговарят на поетите ангажименти и бъдат по-малко от 1.33% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Заканата той отправи в интервю за вестник „Българска армия“.

Държавният глава очаква отбраната да бъде ясно заявен приоритет на правителството през 2016 година, който да бъде подплатен с адекватно финансиране. „Запазвам си правото да действам съгласно Конституцията и законите на страната, включително да наложа вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти“, подчерта Плевнелиев.

Бюджетът за отбрана тази година бе намален до около 996 млн. лева или около 1.2% от БВП.

„Ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015 година, това ще бъде крещяща политическа безотговорност и нарушение на взетите решения на Консултативния съвет за национална сигурност“, посочва президентът.

През април Консултативния съвет за национална сигурност към президента реши, че в рамките на следващото десетилетие бюджетът за отбрана ще трябва да скочи близо два пъти до 2% от БВП.

Той посочи още, че е налице необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация.

Според Плевнелиев, кризата в Украйна е показала, че „все още е възможно на територията на Европа да се преначертават граници със сила, да се разпалват въоръжени конфликти, да се дестабилизират държави в нарушение на международния правов ред“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *