Президентът на Венецуела твърди, че светът избягва долара

Възникват различни инициативи, които предизвикват господстващото положение на американския долар, което означава устойчива и бърза дедоларизация на световната търговия и стокообмен.

Мадуро обяснява тази промяна със санкциите на САЩ, които насърчават страните да търсят алтернативи и да намалят зависимостта си от световната резервна валута.

Той подчертава африканските държави като ключови участници в продължаващия процес на дедоларизация, като отбелязва, че с нарастването на многополюсността и мултицентричността на света ще има кошница от валути.

.dark-mode .read-more {background-color: #343a40 !important;}

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Дълговата криза на САЩ се вложава – Уолстрийт трябва да обърне внимание

Мадуро цитира и въвеждането на цифрова валута, подкрепена от злато, в Зимбабве като важна индикация за бъдещото развитие.

Тази валута служи едновременно като платежно средство и като средство за съхранение на стойност за гражданите. Освен това Мадуро споменава икономическия съюз БРИКС, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

БРИКС скоро създаде Новата банка за развитие (НБР), която предоставя заеми за публични и частни проекти.

Освен това БРИКС провежда изследвания за възможността за създаване на глобална валута, която не зависи от американския долар.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *