Президентът: Янев хвърля поредните политически „димки“

Изнесената „информация“ очевидно е почерпана от стари „жълти“ вестници и съмнителни по своята достоверност публикации, на които многократно сме отговаряли – уточнявали и опровергавали.
Позоваването на документи, копия, от които са раздадени на пресконференцията, както и на публичните декларации на президента за Сметната палата предполага познаване на точните факти. В този смисъл изнасянето на неверни данни не може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като преднамерени спекулации с цел дискредитиране.
Едва ли могат да се обяснят като „дребен пропуск“ следните факти:
1. Закупеният от семейството на президeнта поземлен имот не е 8500 кв.м., а 1/3 идеална част от тази площ и представлява земеделска земя извън регулация и без инфраструктура – нива. Това ясно е записано в съответния нотариален акт. Припомняме, че имотът е надлежно деклариран в Декларацията на Георги Първанов за Сметната палата за 2007 г. и ясно е отбелязано, че покупката е направена със средства от банков кредит, изтеглен от Георги Първанов. Сумата е преведена по банков път.
2. В нотариалния акт за покупката на апартамент от Владимир Първанов съвсем ясно е написано „125,94 кв.м. застроена площ на апартамента.“ Тази цифра обаче удобно не се споменава, защото очевидно не се вмества в натрапеното твърдение за „ниската цена“. За пореден път уточняваме, че имотът е платен с банков кредит в размер на 90 хил. евро (82 хил. евро ипотечен и 8 хил.евро потребителски кредит). Напомняме, че банков кредит се отпуска след прецизно проучване на доходите на заемополучателя и синът на президента не прави изключение. За сведение Владимир Първанов е с 10-годишен стаж, висококвалифициран програмист, със собствени доходи, надлежно декларирани.
След дадените от РЗС две поредни пресконференции в рамките на една седмица остава висящ въпросът в какво всъщност е прегрешил президентът. В това, че е „сиромахомил“, който не притежава нищо освен „пернишки голф“ или за това, че е подпомогнал (безвъзмездно, а не под формата на заем) 30-годишния си син в дръзкото му начинание да си купи апартамент, ипотеката за който ще изплаща до пенсия.
Да седнат в РЗС и да решат – какво всъщност искат и какво целят с подобни спекулации. Вероятно да скрият безпомощната си предизборна кампания с политически „димки“ на гърба на президента и неговото семейство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *