През новия програмен период ОП „Конкурентоспособност“ няма да финансира мегапроекти

До този момент по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ са били изплатени 656 млн. евро, или 56,45% от бюджета й, отчете ръководителят на управляващия орган по програмата Ели Милушева, цитирана от БНТ. Договорени са общо 1,28 млрд. евро, или 88,5% от финансовия ресурс.

“До края на тази година предстои сключването на още 230 договора по схемата за иновации, а общо за програмата сключените договори са 2 619. Подкрепените предприятия са 1 237″, каза Милушева.

Големите предивзикателства пред България през новия програмен период са иновациите и „зелената“ икономика, коментира още тя.

По думите на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Юнал Тасим в новия програмен период няма да се финансират мегапроекти, като газовата връзка със Сърбия и „София техпарк”.

“Това, което имаме като пазари, трябва да бъдат затвърдени и да се насочим към подкрепа на българския износ. Това е една от най-важните цели, които си поставяме, така че тези пари да отидат основно за подкрепа на износа, за по-голяма заетост. Това е второто важно нещо. България се нуждае от конкурентна икономика, която да доведе до по-голяма заетост”, отбеляза Юнал Тасим.

Средствата по ОП „Конкурентоспособност“ са насочени основно към дейности за развитие на малкия и средния бизнес, предприемачеството и иновациите, с което да бъде подобрена конкурентоспособността на българската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *