Прелом в китайската икономика към „новата нормалност“

Китайският йероглиф за обозначаване на плановата икономика може и да се е променил, но петилетката остава: днес членовете на Централния комитет на ККП се събират, за да приемат новия, 13-и поред петгодишен план за развитието на страната, пише германският вестник Die Stuttgarter Zeitung, цитиран от „Фокус“.Поредната петилетка обаче има своите специфики.Тя ще бъде първата в епохата на новите китайски лидери – председателят Си Дзинпин и премиера на Държавния съвет Ли Къцян. Ще бъде и първата, с която няма да се увеличават темповете на ръста, а ще се снижават.

Китайските политици не хранят илюзии: в третото тримесечие икономиката на страната отчете най-ниските резултати за последните шест години. „КНР навлиза във фаза на „нормално“ икономическо развитие, през която ни очакват не само прекрасни стратегически възможности, но повече и по-сложни задачи“, се казва в публикуваното съобщение от Политбюро на ЦК на ККП. „Следващите пет години, считано от 2016 г., ще бъдат преломен етап в изграждането на процъфтяващо общество в Китай“, разбираме още от официалния текст.

Крайъгълен камък на новата петилетка е идеята за необходимостта от промяна на модела за развитие на китайската икономика от ориентиран към износ и инвестиции към такъв, който е съобразен с вътрешното търсене. Това ще доведе до по-скромни цифри в ръста на годишния БВП, но ще му добави устойчивост и независимост от вълненията на световните пазари.

„Показателите на китайския БВП ще се понижат осезаемо“, предположи проф. Фишер. Прогнозите й съвпадат с тези на китайските правителствени икономисти, които допускат спад в ръста на икономиката, наричайки го по американски маниер „новата нормалност“.

В социалната сфера главната задача на 13-ата петилетка е изкореняването на бедността. За постигането на тази цел китайското правителство е готово да финансира различни образователни програми, да инвестира в инфраструктурата и да подобри медицинското обслужване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *