Премахват митата за търговия в Перу и Колумбия

България и останалите страни от Европейския съюз ще могат да търгуват свободно с Колумбия и Перу и да оперират във всички значими сектори в двете страни. Става дума за енергетика, минна промишленост, производство, финансови услуги, морски транспорт, професионални услуги, телекомуникации.
Днес българското правителството одобри подписаното през лятото на 2012 г. Споразумение за търговия между ЕС и двете латиноамерикански страни и предлага на Парламента да го ратифицира.

По силата на споразумението се либерализират пазарите на различните видове услуги, премахват се високите мита и техническите пречки пред търговията, пазарите за обществени поръчки се отварят, географските означения на ЕС се защитават. Други ангажименти, включени в споразумението, касаят прилагането на стандарти в сферата на околната среда и труда, въвеждат се ефективни процудери за разрешаване и уреждане на търговски спорове.
ЕС има тесни икономически и търговски отношения с Андския регион и по-специално с Перу и Колумбия. Днес Евросъюзът е вторият по големина, след САЩ, търговски партньор на страните от Андския регион. През последните десет години двустранният обмен се е увеличил чувствително при среден годишен ръст от 8,25%. През 2010 г. двустранният обмен на стоки между Европейския съюз, Перу и Колумбия е надхвърлил 16 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *