Разширяват Центъра за високи постижения в областта на финансите

Центърът за високи постижения в областта на финансите, базиран в Любляна, Словения, се разширява и преобразува в международна организация с нестопанска цел. Това утвърди днес българското правителство, след като решението за трансформирането на центъра бе взето през септември м. г. Тогава по време на Осмия стратегически форум в Блед българският финансов министър Петър Чобанов, колегите му от Македония и Черна гора Зоран Ставрески и Радое Жугич, хърватският вицепремиер и регионален министър Бранко Гърчич и словенският външен министър Карл Ерявец подписаха споразумението за разширяване на центъра. Целта бе да се засили сътрудничеството и възможностите за управление на публичното финансиране и централните банки в държавите от Югоизточна Европа.
Самият център бе създаден в началото на 2011 г. в рамките на Пакта за стабилност от словенското правителство. Инициативата бе на словенското финансово министерство, в партньорство с финансовите министри на другите страни от региона. Специализираната институция има за цел да изгражда капацитет за управление чрез обмяна на знания и опит, обучение в сферата на публичните финанси, образователни програми по международните стандарти.
Българското правителство одобри разширяването, тъй като смята, че така ще се улесни достъпът до финансиране от донорските организации, както и привличането на регионални и международни експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *