Придобиване на българско гражданство по произход

Гражданинсъм на държава, различна от България, но един или двамата ми родители са българи с българско гражданство. Мога ли да придобия такова и аз?

Ако поне един от моите родители е българин, аз мога също да придобия такова по произход. Това означава, че мога да подам молба пред съответните органи, които евентуално да я одобрят. Процедурата не е лека и отнема доста време, затова трябва предварително да съм наясно с какво ще се сблъскам и какво ме очаква.

Как започва процедурата?

Процедурата се инициира лично от мен като трябва да подам молба за придобиване на гражданство в Министерството на правосъдието или в дипломатическото или консулското представителство на Република България в страната, в която живея или чийто гражданин съм в момента. Ако съм малолетен (до 14-годишнавъзраст), молбата се подава от моите родители или настойници, а ако съм непълнолетен (от 14 до 18-годишнавъзраст), молбата се преподписва от моите родители илипопечители.

В зависимост от това къде подавам молбата си, с мен се насрочва или се провежда на място интервю. По този начин, ако подавам документите си в Министерството на правосъдието, интервюто ми се насрочва за по-късна дата, а ако я подавам в Дипломатическо/консулско представителство – интервюто се провежда на момента. Ако съм малолетен, интервюто се провежда с родителите ми или настойниците ми, а ако съм непълнолетен – моите родители или попечители трябва само да ме придружат.

Интервюто се провежда на български език, затова, ако не владея такъв, трябва самостоятелно да осигуря преводач, който да ме придружава по време на интервюто.

Какви документи е необходимо да представя към молбата за придобиване на гражданство?

Преди да подам молбата в Министерството на правосъдието или в дипломатическото/консулското представителство на Република България в страната, в която живея, е необходимо да се снабдя с няколко различни документа, които впоследствие ще приложа към самата молба:

1. Удостоверение за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина – то се издава в едномесечен срок от поискването и удостоверява факта, че някой от родителите ми е български гражданин;

2. Свидетелство за съдимост, издадено от страната, чийто гражданин съм в момента като в него е необходимо да е посочено, че се издава за целите на производството по придобиване на българско гражданство;

3. Медицински документ, че не страдам отопределени заболявания(ако живея в чужбина, тези документи се издават от съответните медицински органи на държавата, в която пребивавам);

4.Ако пребивавам дългосрочно в България, трябва предварително да се снабдя и с документ от прокуратурата, че срещу мен няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Това са документите, с които е необходимо да се снабдя предварително. Освен това, останалото, което трябва да приложа към молбата си за придобиване на гражданство, е следното:

1. препис от акта ми за раждане или дубликат на удостоверение за раждане;

2. декларация по образец, съгласноПриложение № 4 към Наредба №1;

3.актуална снимка паспортен формат;

4. фотокопие на документ, удостоверяващ самоличността ми (например, фотокопие наличната ми карта, паспорта ми);

5. документ за внесена държавна такса в размер на 100 лв.;

6. официален документ, удостоверяващ промяната на имената, ако съм си ги сменил, както и официален документ за идентичност на лице с различни имена;

7.автобиография на български език;

Важно!Всички документи, които представям, трябва да са издадени или преведени както илегализиранина български език.

След като подам молбата си и мине интервюто ми, остава само да чакам. Съответните органи изразяват становище относно молбата ми и Министърът на правосъдието, въз основа на тяхното становище, прави предложение до Президента на Република България за издаване на указ или за отказ за издаване на указ за придобиване на гражданство. Това предложение трябва да се направи в срок до дванадесет месеца от датата на подаване на молбата ми. В случай че бъде прието предложението, от датата на издаване на указа на Президента, аз придобивам българско гражданство по произход.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.(*)

* От рубриката ни “Стани автор”.

Автор:Милена Бояджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *