Призив срещу лакомията на имотния пазар

Главният архитект на София Петър Диков посочи пред участници във форум за тенденциите в сектора за недвижими имоти и строителство необходимостта участниците в този пазар да сведат до разумна норма високите си печалби.
Диков участва в конференция „Балреакт – възможности по време на криза“. По-ниските печалби ще гарантират живот на бизнеса в този бранш в условията на криза, смята Диков. Той изтъкна нуждата от по-ефективна информационна кампания сред собствениците на парцели, за да разберат, че високите цени, които очакват за земи без никаква инфраструктура са нереалистични през следващите години.
Според главния архитект на столицата с приемането на новия общ устройствен план на града ще има много по-големи възможности за териториално развитие на София. Диков изрази надежда това да доведе до намаляване на цените заради по-големия избор.
Диков препоръча на държавата да финансира инфраструктурни обекти и в частност изграждането на училища, болници и поликлиники, което ще е подкрепа за строителния бранш по време на криза. Друго предложение на Диков е да се намалят данъците при транзакциите с недвижими имоти.
Според Божидар Нейчев от Прайсуотърхаус Купърс положителните ефекти от кризата ще се изразят в намаляването на нормата на печалбата не само в сектора недвижими имоти, но и във всички сегменти на икономиката. Валери Левиев от „Елта консулт“ отбеляза, че в условията на криза основните купувачи на пазара на недвижими имоти ще са частните и рисковите инвеститори, които разполагат с налични средства, а значението на българските инвеститори в сектора все повече ще нараства. Левиев посочи, че за миналата година има ръст от 37 на сто на инвестициите, направени от българските компании.
Според Петър Диков рисковите играчи в периода на криза ще са много по-малко за разлика от преди близо седем – осем години, когато по думите на Диков се е работило по системата на „късите пари“.
Левиев прогнозира, че от средата на тази година ще се намерят нови равновесни нива, от които пазарът да стартира, дотолкова доколкото очаквания на купувачите и продавачите ще трябва да намерят баланс вероятно на по-ниски нива от сегашните.
Левиев прогнозира, че ще се запази интересът към индустриалните площи, ще продължи търсенето на жилища, офиси и търговски площи. Като цяло първокачествените продукти ще имат по-голям пазарен успех, отбеляза Левиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *