Приключва последният преглед на МВФ

Днес от 11:00 ч. в Министерство на финансите ще се проведе пресконференция по повод приключването на редовната мисия на Международния валутен фонд у нас във връзка с четвъртия, последен, преглед на предпазното споразумение с българското правителство.

По време на мисията експертите на МВФ разгледаха изпълнението на Бюджет 2006 и проектобюджета за следващата година, който тази седмица предстои да бъде приет от Народното събрание.

В заключителната пресконференция участие ще вземат министърът на финансите Пламен Орешарски, ръководителят на мисията на МВФ за България Робърт Хагеман, както и управителят на БНБ Иван Искров.

Споразумението с Международния валутен фонд изигра ролята на мост в прехода към пълноправното членство на България в Европейския съюз. Това подчерта министър-председателят Сергей Станишев пред ръководителя на мисията на МВФ за България Робърт Хагеман, с когото се срещна в понеделник. На срещата присъства и министърът на финансите Пламен Орешарски.

МВФ дава висока оценка на водената от правителството благоразумна фискална политика, чиято цел е да осигури стабилна икономическа и политическа рамка през първите години от пълноправното членство на България в ЕС. Очакваният ръст на брутния вътрешен продукт от около 6% е повече от окуражаващ, заяви Хагеман.

От своя страна премиерът Сергей Станишев подчерта пред госта си, че най-голямото предизвикателство през първите години от членството ще е интеграцията в общия пазар и затова основната цел на Бюджет 2007 е продължаване на разумната фискална политика, устойчивия икономически растеж и повишаването на конкурентоспособността.

Другата основна задача е максимално усвояване на средствата, която страната ще получи от Кохезионния и структурните фондове на ЕС.

Бюджет 2007 е първият бюджет на България като пълноправна страна-член на Европейския съюз. Присъединяването ни към Общността и достъпа до фондовете ще предоставят безпрецедентна възможност пред българската икономика – ресурсите ще се използват за ускоряване процеса на конвергенция, продължаване на реформите и нарастване на инвестициите за модернизация на българската икономика, подчерта премиерът.

Според анализа на експертите на фонда поддържането на строга фискална дисциплина и продължаването на структурните реформи ще позволи на страната ни да се възползва максимално от възможностите, които ще се разкрият при присъединяването ни към ЕС. Те са свързани с подобряване на бизнес климата, реформите в пазара на труда и продължаване на реформите в образованието и здравеопазването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *