Произнасят присъдите на българските медицински сестри в Либия

Днешното заседание на Наказателния съд ще се проведе при безпрецедентни мерки за сигурност

Минути след 10.00 часа присъдите на българските медици и палестинския лекар, които са обвиняеми в СПИН процеса в Либия, ще бъдат ясни. Според дипломати, запознати с хода на процеса, днес Наказателният съд в Триполи ще излезе с решение за съдбата на обвиняемите и няма да отложи заседанието.

Повече от 7 години продължава процесът срещу българските медици и палестинския лекар, които са обвинени в умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца.

Присъдите на българските медици и палестинския лекар ще бъдат произнесени по време на фаталното, тринадесето заседание на Наказателния съд в Триполи. То бе предшествано от дванадесет безплодни заседания, първото от които беше на 11 май тази година.

В хода на възобновения в либийската столица СПИН-процес не се яви нито един от свидетелите, призовани от защитата на подсъдимите. Бяха отхвърлени всички настоявания на адвокат Осман Бизанти петте български медицински сестри да бъдат пуснати на свобода под гаранцията на българското правителство. Не бяха уважени и многократните настоявания на защитата да бъде проведена нова международна експертиза, която да установи причините за възникването на СПИН-епидемията в Бенгази през 1999 година. Омаловажен беше и фактът, че по време на предварителното следствие българите и палестинецът са били подлагани на системен физически и психически тормоз.

На 26 юни тази година Върховният касационен съд на Либия оправда окончателно деветимата либийски офицери, които бяха обвинени в насилие срещу сънародниците ни и палестинеца.

Защитата на подсъдимите пледира за тяхното пълно оневиняване и подчерта пред съда, че ако навремето либийската държава е провела пълно и задълбочено разследване за причините за СПИН-епидемията в Бенгази, сега на подсъдимата скамейка щяха да бъдат съвсем други хора.

В пледоариите си либийската прокуратура поиска отново смъртни присъди за подсъдимите, а адвокатите на фамилиите от Бенгази обезщетение от по 10 милиона долара за всяко заразено дете.

Днешното заседание на Наказателния съд ще се проведе при безпрецедентни мерки за сигурност заради очакваната агресивна реакция на семействата на болните от СПИН деца, които ще чакат окончателното решение в двора на съда.

За първи път чуждите дипломати, както и журналистите отразяващи процеса, ще бъдат закарани до съдебната зала със специални автобуси и вкарани в сградата през страничен вход, за да бъде избегната евентуална ескалация на напрежението.

В предишните няколко дни централните либийски ежедневници не престанаха да публикуват коментари, в които наричаха българските медицински сестри „сатани, извършили най-отвратителното престъпление в съвременната история“ и в които сравняваха тяхната жестокост с тази на Адолф Хитлер./Дарик радио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *