Природният газ поскъпва с 50 лв.

Увеличението ще удари топлофикациите, парното може да скочи

Цените на природния газ се определят по договор с „Газекспрот“ от 1998 г., заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Вече има натиск от руска страна за преразглеждане на договора, и то в недобра за България посока. Очаквам това да стане в близко време. Причината е, че при сключването си той беше доста неизгоден за България, но поради курса на долара сега вече е много изгоден.

С около 50 лв. на кубик ще поскъпне природният газ от 1 октомври, съобщи зам.-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Игнат Томанов. Цените се вдигат по предложение на „Булгаргаз“. То вече е одобрено от министерството на икономиката и енергетиката и чака решение на ДКЕВР, каза Ивелина Бърнева от компанията. Синьото гориво се вдига заради поскъпването на петрола и мазута.

Сега „Булгаргаз“ продава газа за 281,35 лв. на големите консуматори, и за 290,62 лв. – на малките. Цените са с ДДС.

Целта ни не е да си увеличим печалбата, защото ние печелим от транзита, а не от вътрешното потребление, заяви главният изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Кирил Гегов. Той обясни, че през последните месеци продават на вътрешния пазар на загуба – на цена, по-ниска от тази, която плащат на „Газекспорт“. Увеличението ще засегне най-вече топлофикациите, които консумират над 35% от внасяния природен газ. Те са и най-големите длъжници на „Булгаргаз“ – 110 млн. лв. към 13 септември. От тях 85 млн. дължи само „Топлофикация“-София. Възможно е увеличението да се калкулира в новата цена на парното за настъпващия сезон. Още от миналата година е ясно, че сметките за топло ще скочат от 1 октомври.

Новите цени на газа ще ударят и химическата промишленост, и металургията, които ползват съответно 34% и 13% от синьото гориво.

Повишението в цената на природния газ ще доведе и до поскъпване на метана. Ако досега една кола е изминавала 100 км за 4 лв., сега това ще струва 4,80 лв, каза Любо Ганев, който държи основен дял в пазара с метанови уредби.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *