При избор на жилище се търси спокойствие, но в близост до големия град

Какви са тенденциите при търсенето на жилищни имоти у нас? На този въпрос се опита да отговори арх. Милена Крачанова от архитектурното студио „Абстракта“ по време на семинар за тенденциите на пазара за недвижимите имоти у нас.

По наблюдения на архитектите хората искат да съчетаят възможностите на големия град и спокойния живот на по-малките населени места. По тази причина в последните години се възражда търсенето на имоти в сателитните селища. В тях обаче жителите трудно контролират изграждането на инфраструктура и качествата на околната среда, поясняват експертите. По тази причина в България, а и в Европа се наблюдава търсене на имоти в жилищни комплекси от затворен тип. В тях се създава среда, която хората могат да контролират.
Един от основните критерии при избор на жилище в тези квартали е подходящата локация. Хората търсят лесен автомобилен достъп, но и наличие на градски транспорт, както и възможности за алтернативен транспорт, например колела, допълни арх. Крачанова.
Отдава се приоритет и на т.нар. „зелено“ строителство, тъй като то подобрява жизнената среда. Този тип строителство използва оптимално условията на средата – достъп до дневна светлина, например. Използват се естествени материали. Сградите са енергоефективни, тъй като се използват изолационни материали, както и възможностите на възобновяемите енергийни източници, стана ясно от обясненията на специалистите. Не на последно място самите квартали от затворен тип позволяват изграждането на паркове и зелени площи, които се търсят от клиентите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *