Проблемни са 22,56% от заемите

22,56% е делът на лошите и преструктурираните кредити в банките, без да се вземат предвид овърдрафтите, показват данни на БНБ за октомври. Като абсолютна стойност тези заеми са за 9,98 млрд. лв.

През септември делът на лошите и преструктурираните кредити беше 22,8%. Тогава беше отчетено леко нарастване на тези заеми спрямо нивото им от предходните месеци.

Данните на БНБ показват още, че българите започват да спестяват с по-бавни темпове. През октомври гражданите са сложили на влог в банка 115 млн. лв. Така спестяванията на домакинствата вече възлизат на 39,29 млрд. лв. През септември новите депозити бяха за 193 млн. лв. През миналата година обаче средно на месец влоговете на гражданите се увеличаваха с над 200 млн. лв.
Според централната банка депозитите на фирмите към октомври възлизат на 16,33 млрд. лв. Това означава, че за един месец бизнесът е сложил на влог в банките близо 121 млн. лв.

От централната банка отчитат също, че кредитирането остава свито. През миналия месец фирмите са изтеглили нови заеми само за 36 млн. лв. При гражданите се запазва тенденцията за намаляване на задълженията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *