Цената на петрола може да падне и до 60 долара за барел, ако ОПЕК не свие добива

Според експерти, ако на срещата на страните от петролния картел ОПЕК в четвъртък не се постигне споразумение за намаляване на добива, то цената на суровия петрол ще спадне до 60 долара за барел, пише руският бизнеспортал РБК.

Срещата на 27 ноември е планова, а много от участниците в петролния пазар я определят като най-важното събитие на ОПЕК през последните 10-15 години. Мнозина очакват, че ще бъде взето решение за снижаване на добива, което да спре резкия спад в цената на петрола.

Намаляването на квотите за добив и износ обаче е доста рядко събитие. За последен път ОПЕК взе такова решение през 2008 г., когато в разгара на финансовата криза имаше и безпрецедентен спад в цената на петрола в рамките на годината тя спадна от рекордните 147 долара за барел през юли до 32 долара за берел през декември. В крайна сметка ОПЕК намали добива с 4.2 милиона барела на ден.

От месец юни насам цената на бенчмарковия сорт Brent спадна с 32%, като минималната му стойност достигна 77.92 долара за барел на 13 ноември.

Страните от ОПЕК отговарят за около 40% от световното предлагане на петрол. В момента те добиват около 30 милиона барела на ден, като част от тях надвишават определените квоти. Допитване на „Ройтерс“ до пазарни експерти сочи, че ако добивът не бъде свит с поне 1 милион барела на ден, то цената може да падне до 60 долара за барел.

„В такъв случай способността на ОПЕК да въздейства на световния пазар на петрол ще бъде поставена под въпрос“, коментира Даниел Беейт от Lupus alpha Commodity Invest Fund. „Стадният модел на поведение и спекулата ще ускорят спадането на цената“, добавя той.

В началото на ноември JP Morgan прогнозира задържане на цената около 82 долара на барел през цялата 2015 г., а през януари тя може да достигне и 65 долара. Банката предупреди също така, че ако страните от ОПЕК не се договорят за свиване на квотите, спадът в цената ще бъде дори по-рязък.

Решението, което ще бъде взето във Виена, трябва да има предвид и промените в структурата на търсенето. Азия, която през последните години стимулираше ръста на добива демонстрира по-слаб от очаквания растеж, като от най-голямо значение е забавянето на ръста на икономиката на Китай. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) през първата четвърт търсенето на световно равнище се свие с 1% до 92.6 милиона барела на ден.

Очаква се Саудитска Арабия, която отговаря за около 1/3 от производството на ОПЕК, да се противопостави на свиване на добива, докато зад него ще застанат по-малките играчи като Венецуела, Иран и Нигерия, които понасят по-големи загуби от ниската цена. Рияд, както и другите държави от Персийския залив са на мнение, че ниската цена ще възпре ръста на производството в САЩ и ще им позволи да запазят пазарния си дял.

Според експертите добивът на шистов петрол в САЩ е рентабилен при цена до 76-77 долара за барел, докато Саудитска Арабия предпочита цена между 80-90 долара, но значителните й валутни резерви ще й позволят да не понася загуби и при 70 долара за барел.

По-малките производители, например Нигерия и Венецуела, понасят сериозни загуби от ниските цени. „Цена под 80 долара за барел би оказала огромни влияние върху най-слабите икономики на ОПЕК“, коментира пред „Ройтерс“ Никълъс Робин от финансовата фирма Threadneedle.

Иран вече обяви готовността си да съкрати добива с 1 милион барела на ден. Министърът на енергетиката Биджан Зангадех най-вероятно ще направи такова предложени в четвъртък, пише РБК. Санкциите срещу Иран имат значително негативно въздействие върху икономиката на страната, и по тази причина Техеран има изгода от повишаване на цената на основния си експортен продукт.

На последната среща на 12 октомври картелът не се договори за снижаване на квотите, а генералният секретар Абдула ал Бадри заяви, че при стабилизиране на цената на 85 долара 65% от производителите ще напуснат пазара заради високите разходи по добива им; това обаче не се отнася до страните от ОПЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *