Проблемът за България не са световните пазари, а издръжливостта на борда

БВП на България ще намалее с 6% през 2009 г. и още 2% през 2010 г., прогнозира последният доклад на Юробанк И Еф Джи за състоянието на икономиките на страните от Централна и Източна Европа.
Все пак анализаторите от финансовата институция, отчитат, че темпът на забавяне на икономическата активност у нас е значително по-малък отколкото в останалите страни от региона.
Според отдела за анализи и прогнози на Юробанк И Еф Джи, свиването на българската икономиката има положително отражение върху дефицита по текущата сметка и нивото на инфлацията. Очаква се дефицитът по текущата сметка да намалее наполовина и да достигне 12% от БВП. Отчита се и значителен спад на инфлацията, като докладът предвижда запазване на тази тенденция и по-нататъшен спад на инфлацията до стойности от 2.5% на годишна база. Понижаването на инфлацията може да улесни България в амбицията й да стане част от еврозоната като спомогне за покриването на съответния Маастрихтски критерий за конвергенция.
Според анализаторите, по-доброто представяне на българската икономика спрямо икономиките на останалите страни от Централна и Източна Европа се дължи до голяма степен на антицикличните мерки, предприети от предишното правителство. Трябва да се отчете обаче, че възможностите на експанзивната фискална политика са силно ограничени, тъй като страната е в условията на валутен борд, който налага стриктна финансова дисциплина. Тъй като валутният борд не позволява провеждането на активна парична политика, пренастройването на българската икономика към изменените глобални условия може да се извърши единствено чрез свиване на вътрешното търсене. Експертите от Юробанк считат, че в случая на България тежките последици от световната криза и натрупаният преди това значителен икономически дисбаланс налагат значителна пренастройка, което води до заключението, че последващото свиване на икономическата активност ще бъде по-сериозно от първоначалните предвиждания.
Докладът посочва, че в момента основният проблем за България е не толкова състоянието на световните пазари, колкото издръжливостта на валутния борд в страната.
Според анализаторите от Юробанк цената на евентуално обезценяване на лева би била твърде висока както за фирмите, така и за гражданите поради голямата задлъжнялост в чуждестранна валута. Благодарение на разумната политика на досегашните правителства, понастоящем България не изпитва затруднения да покрива изискванията, свързани с валутния борд. От друга страна именно поддържането на фиксирания курс е причина за значително надценяване на българската валута, коeто може да се окаже пречка пред конкурентоспособността на България след евентуалното присъединяване към валутния механизъм ERM II, което е една от целите на новото правителство.
Специализираното звено за анализи и прогнози на Юробанк отчита, че след началото на кризата българските търговски банки са ограничили кредитната си експанзия и са насочили усилията си към привличането на депозити. Наред с това се наблюдава забавяне на темповете на нарастване на печалбите и общите активи на финансовите институции. Все пак няма основания за тревога. Въпреки че се наблюдава известен ръст на лошите кредити до 3,7%, тяхното равнище продължава да е в рамките на разумното и по никакъв начин не заплашва стабилността на българската банкова система.
Действията на БНБ в условията на финансовата криза са оценени като изключително уместни и адекватни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *