Хазната спаси икономиката от голям срив

Експресните оценки на Брутния вътрешен продукт (БВП) за второ тримесечие на 2009 г. показват спад на икономиката с 4.8% спрямо съответния период на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). В номинално изражение БВП достига до 15 826 млн. лв. в текущи цени. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 13 105 млн. лв. в текущи цени. В сравнение с второ тримесечие на 2008 г., брутната добавена стойност реално намалява с 3.4%. (БВПе равен на брутната добавена стойност, тоест производеното от икономиката, плюс т. нар. корективи.) Спадът на БВП през второ тримесечие на 2009 година се дължи основно на намаление на добавената стойност в индустриалния сектор, която е с 9.8% по- малко в сравнение с второ тримесечие на 2008 година. В сравнение със същия период на миналата година, реалният растеж на добавената стойност в сектора на услугите е 0.3%, докато на аграрния сектор брутната добавена стойност намалява реално с 6.6%. Добавената стойност, реализирана от аграрния сектор определя 6.2% от общата добавена стойност в икономиката. Относителният дял на индустриалния сектор е 28.7%, а секторът на услугите заема най-голяма част от общата добавена стойност – 65.1%.

Разходите заиндивидуално потреблениенамаляват реално с 8.2%, а разходите за колективно потребление (тук са част от обществените поръчки) нарастват с 10.9% спрямо второ тримесечие на 2008 година. Инвестициите в основен капитал бележат реално намаление с 13.9%. Това означава, че разходите, финансирани от бюджета и еврофондовете преди изборите , са намалили размера на отчетения спад през тримесечието.

През първото полугодие на 2009 година реалният спад на БВП е 4.2% в сравнение с полугодието на предходната година, съобщиха от НСИ. Оцененият текущ обем на БВП за първите шест месеца на 2009 година възлиза на 29 788 мил. лв. Брутната добавена стойност за икономиката е 24 713 млн. лв. и реално намалява с 3.1% спрямодостигнатото ниво през съответния период на 2008 година. От страна на производствения метод, оценките за аграрния сектор показват реално намаление на добавената стойност с 6%, отраслите на индустриалния сектор създават с 11% по-малко добавена стойност отколкото през първото полугодие на 2008 година. Добавената стойност в сектора на услугите реално нараства с 1.3%. Разходите за индивидуално потребление намаляват с 7.1%, а инвестициите в основен капитал – с 14%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *