Проверката на ДКЕВР и омбудсмана приключи с 210 хиляди лева глоби

ДКЕВР наложи санкция в размер на 50 хиляди лева на „ЧЕЗ Електро България“ АД заради допуснатите нарушения на Общите условия на договорите за разпределение и снабдяване с електрическа енергия.

В съвместна проверка с представители на омбудсмана, експертите на регулатора констатираха, че дружеството не е предвидило достатъчно време и пунктове за плащане на сметките след направеното извънредно отчитане през месец юни. По този начин компанията е предизвикала социално напрежение и не е гарантирала правата на своите абонати.

С по 40 хиляди лева ще бъдат глобени и дружествата „ЧЕЗ Електро България“ АД, „Електроразпределение – Столично“ АД, „Електроразпределение – София Област“ АД и „Електроразпределение – Плевен“ АД. Санкциите се налагат заради неспазване на 7-дневния срок, в който дружествата трябваше да променят Общите си условия, съгласно указанията на ДКЕВР.

До 11 юли комисията изиска от дружествата да изменят и допълнят проектите на Общите условия по договорите за разпределение и снабдяване с електрическа енергия.

Промените, които трябваше да бъдат отразени в Общите условия са свързани с периода на отчитане на електромерите, срока за възстановяване на прекъснато електричество, срока за извършване на проверка на качеството на електроенергията, както и периода за коригиране на сгрешените сметки.

Своевременната реакция и доброто взаимодействие на ДКЕВР и омбудсмана в защита на потребителите, допринесе и за редица мерки, които „ЧЕЗ Електро България“ АД предприе за преодоляване на възникналите проблеми и напрежение.

Така например, беше удължен срокът за плащане, а в хода на проверката дружеството разкри допълнителни 134 каси за заплащане на сметките на територията на София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *