Проверяват туристическите корабчета

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков разпореди на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ проверки на техническото състояние и безопасността на всички плавателните съдове за сезонен превоз на пътници.
Това съобщиха от пресцентъра на ведомството в деня, в който бяха погребани жертвите на инцидента в Охридското езеро. Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на заместник-министър Камен Кичев, а срокът за представяне на доклада е 5 октомври тази година.
В началото на всеки летен сезон териториалните дирекции на „Морска администрация“ в Бургас и във Варна извършват регистрация на плавателните съдове за сезонен превоз на пътници, затова бройката им варира всяка година. За сезон 2009 г. на територията на Бургас и областта са регистрирани 94 съдове от този вид. Средната им възраст е 8-10 години. През настоящия летен сезон са извършени извънредни проверки в Слънчев бряг. Проверявани са множество джет-ски бази по Южното Черноморие и са издадени предписания за носене на спасителни жилетки и за инструктаж преди тръгване, уточниха от министерството.
На територията на Варна и областта са регистрирани 56 плавателни съда за сезонен превоз на пътници със средна възраст 10 г. В този период морската администрация във Варна е извършила 23 извънредни проверки на лодки, в Балчик – 14, а в Камчия – пет, но не са установени причини за съставяне на акт за административно нарушение. Изпълнителната агенция „Морска администрация“ има компетенции по отношение на регистрацията и проверката на техническото състояние на плавателни съдове по море и по река Дунав. Заради липсата на териториална компетентност от страна на агенцията обаче, контролът върху плавателните съдове по реки и язовири е задача на собствениците на всеки язовир, както и на съответните общини, се казва още в съобщението.
Нова телевизия обаче съобщи, че в Бургас лодките за разходки, които цяло лято привличат туристи от мостика до остров Света Анастасия, извършват тази дейност незаконно. Още преди 2 години от „Морска администрация“ в града е издадена заповед да не се ползват двата кея – бургаският и пристанът на лодки на острова – заради лошото им състояние. И днес обаче над двуметров транспарант показва, че разходката с лодка е възможна срещу скромните 8 лева на човек.Честа практика е лодкарите и пътниците да казват, че осъществяват частен превоз, за да не бъдат санкционирани.
Само в Несебър случаите на заловени без необходимите документи да превозват туристи плавателни съдове са четири. Те са за липса на сертификат, удостоверяващ право да се извършва дейността.
От общо 3000, 200 са регистрираните плавателни съдове по бургаското крайбрежие, на които е разрешено да плават с туристи на борда. Обществена тайна е обаче, че в повечето от курортните градчета този тип разходки отдавна са се превърнали в препитание за местните хора.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *