Собственици на 174 раздържавени фирми без активи дължат 170 млн. лв. на държавата

Собствениците на 174 приватизирани дружества, които нямат никакви активи, дължат над 170 млн. лв. на Агенцията за следприватизационен контрол заради неизпълнени задължения в договорите за раздържавяване. Това съобщи пред журналисти Атанаска Бозова, шеф на ведомството. Тя посочи, че е наложен запор над акциите на тези компании, но те нямат никаква стойност след като не са обезпечени с активи.
Само собственикът на 71% от Кремиковци – Финметалс – има натрупани задължения от 360 млн. лв., посочи Бозова. Тя допълни, че е наложен запор на офиса и няколкото имота на Финметалс – собственост на Митал, но друго имущество не е открито. В случай на ликвидация на стоманения гигант, Агенцията няма да е в списъка с кредитори, защото неин длъжник де юре е Финметалс, докато в случай на капитализация на вземанията на кредиторите, ще са налице 13 млн. акции и стойността на запорираните от нас, ще е по-висока, обясни Бозова.
Ръководството на Агенцията за следприватизационен контрол отчете дейността си за миналата година пред икономическата комисия в Народното събрание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *