Прогнозират нулев ръст, дори намаляване на БВП тази година спрямо 2008-а

Нулев ръст, дори намаляване на БВП на България през 2009- спрямо предходната година с 1-1,5 процента прогнозира БСК към днешна дата. Това е заявил на среща с представители на мисията на МВФ у нас председателят на БСК Божидар Данев. От своя страна ръководителят на мисията Бас Бакер е прогнозирал намаление на БВП с 3 на сто спрямо предходната година, съобщават от БСК. Срещата във вторник е била по искане на МВФ, а основната цел – обмен на информация относно актуалното икономическо състояние у нас, с фокус върху фискалната политика и финансовия сектор, се допълва в съобщението.

Председателят на БСК Божидар Данев е запознал гостите с гледната точка на бизнеса относно рефлексите на световната икономическа и финансова криза върху българската икономика, както и с предложенията на БСК за антикризисни мерки. Той е подчертал, че са налице проблеми с ликвидността на фирмите, провокирани от ограниченото кредитиране, свитите пазари и срива в някои международни цени.

Като най-засегнати от кризата сектори Данев е определил металургията, химическата промишленост, транспорта, строителството и свързаните с него производства (цимент, керамика, дограми и др.). В същото време, според председателя на БСК, потенциал за развитие имат селското стопанство, туризмът, машиностроенето, а също и строителството в контекста на големите инфраструктурни проекти, които предстои да се реализират.

Специален интерес от страна на представителите на МВФ е бил проявен върху изследванията на БСК за нивото на междуфирмената задлъжнялост, като са били дискутирани и възможности за минимизиране на ефектите от този проблем.

Председателят на БСК е подчертал, че българската икономика е с влошена структура, което я прави силно чувствителна към международни трусове като настоящия. Един от факторите, които създават дисбаланси в икономическото развитие, според Божидар Данев, е липсата на енергиен пазар, което дълги години привличаше инвестиции в неконкурентни производства и сектори поради ниските цени на енергията. В тази връзка председателят на БСК е подчертал, че енергийните цени плавно трябва да се доближат до средните за ЕС.

В същото време Данев е подчертал, че съществуващият в страната валутен борд е изиграл положителна роля за запазване на финансовата стабилност, която все още е предимство на България от гледна точка на инвестиционния климат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *