Прогнозите за 2016 г. на FT

По традиция в последния ден на декември Financial Times представя прогнозите си за новата година. Те обхващат различни сфери – политика, икономика, спорт.

Битката за Белия дом

Разпалените страсти в предизборната надпревара в САЩ ще приключат с победата на Хилари Клинтън, смятат експертите от финансовото издание, цитирани от БГНЕС. След напрегната борба тя ще победи съперника си републиканец Тед Круз. Демократите ще си възвърнат мнозинството в Сената на САЩ.

„Но Клинтън ще започне мандата си като президент в един изключително поляризиран Вашингтон. Политически меден месец няма да има”, пише още Financial Times.

Великобритания и ЕС

Въпреки отчаяните усилия на евроскептици да направят всичко възможно, за да гарантират, че Великобритания излиза от Европейския съюз, Обединеното кралство ще остане част от общността. Това ще се случи в резултат на референдум, който би могъл да се осъществи през 2016 г., смятат експертите.

„Великобритания ще гласува за оставането си в блока и в крайна сметка здравият разум на британския електорат ще надделее”, отбелязва авторитетното издание.

Цените на петрола

През 2016 година цената на барел петрол ще надхвърли 50 долара, прогнозира Financial Times .

„Петролният пазар през 2015 г. е бил жесток към някои от своите представители. През следващата година в резултат на отмяната на санкциите срещу Иран световният пазар може да бъде залян с още повече „черно злато”. Това ще накара производителките да се откажат от някои проекти и да намалят производството, което от своя страна ще доведе до спад в доставките. Последиците от тази тенденция са ясни – цената на сорт „Брент” под 50 долара за барел е твърде ниска за сектора от гледна точка на инвестициите, които трябва да нараснат, за да отговорят на нарастващото търсене в световен мащаб. Цените на петрола трябва да се върнат към по-стабилни нива”, считат от вестника.

Евро 2016

Анализаторите не подминаха и спортните фенове, които тази година ще се радват на Европейското по футбол във Франция. FT не се съмнява , че победата ще бъде за Белгия, най-добрият отбор според последната класация на ФИФА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *