Продават 1000 коли на ден

Рекорд в КАТ, регистрираха 43 500 автомобила за два месеца

Българинът пощуря да си сменя колата. Сделките със стари и нови автомобили, сключени след Нова година, счупиха всички рекорди. Най-евтино излиза индивидуалната поръчка за внос на возило втора ръка от Европа. В същото време автомобилите в автокъщите залежават, защото са значително по-скъпи.

Абсолютен рекорд поставиха търговците на автомобили у нас. От началото на годината продават по 1000 коли на ден.

След като страната ни стана член на Евросъюза, ДДС отпадна и возилата поевтиняха с около хиляда лева.

До миналата година в страната се продаваха средно по 500 автомобила, по данни на КАТ. Това означава, че от началото на 2007 г. сделките са се увеличили двойно.

43 500 автомобила бяха регистрирани у нас от началото на годината, съобщиха от КАТ вчера. Това означава, че служителите на Пътна полиция са обработвали по 1000 коли всеки работен ден до 28 февруари. Това не се е случвало през цялата история на КАТ досега. За същия период миналата година са регистрирани с 15 000 автомобила по-малко.

34 667 са автомобилите втора употреба, които са получили български номера. Най-много – 36 на сто от внесените стари автомобили, идват от Германия. На второ място се нареждат дошлите от Италия возила – 23,5%. Двойно по-малко са внесените от Австрия – 12,5%. Най-малко – 10 на сто, са от Холандия. 8723 от регистрираните от началото на годината автомобили са чисто нови.

Заради огромния брой внесени автомобили опашките пред службите на КАТ в страната не намаляват и през нощта. Шофьорите се нареждат пред каналите за преглед на возилата и оставят колите си през нощта в Пътна полиция. Още в ранни зори те заемат местата си. „Минах цялата процедура по регистрациятта за 5 часа“, обясни пред „Стандарт“ 24-годишният шофьор Васил Александров, който вчера вземаше номера на внесената си от Австрия кола. Въпреки наплива за регистрационни номера от КАТ са категорични, че липса на табели няма да има.

Зорница Гаврилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *