Пенсионерите бедни и след 50 години

Доходите на старини ще зависят от целия трудов стаж

Сегашните младежи са обречени да бъдат бедни пенсионери, ако сами не заделят спестявания за старините си. Това става ясно от Националната програма за реформи 2007-2009 г. (НПР), приета на последното заседание на Министерския съвет. Сега пенсиите са 44,4% от дохода на хората преди пенсиониране, сочат данните на НОИ.

Така възрастните хора у нас са сред най-бедните в Европа. И това няма да се промени съществено през следващите десетилетия, ако парите за старост се вдигат по действащата сега формула, пише в програмата. Формулата е пенсиите да скачат всяка година с 50% от инфлацията и още толкова от ръста на осигурителния доход през предходната година.

„Реалностите и перспективите на данъчноосигурителната политика“ ще бъде и тема на днешната дискусия, организирана от КНСБ.

През 2050 г. пенсиите от държавното обществено осигуряване ще дават само 35% от дохода на хората преди навършване на съответната възраст, сочат разчетите на НОИ, записани в НПР. Но хората ще вземат още пари и от частните универсални пенсионни фондове. Тази сума ще расте през годините, като се очаква през 2050 г. да дава 12-18% от дохода на хората преди пенсиониране, гласи НПР.

Така възрастните ще получават общо 47-53% от парите от заплати. Освен това предстои да се промени формулата за определяне на пенсията.

Постепенно тя ще започне да се определя от целия осигурителен стаж, пише в НПР. Така тези, които сега вземат заплатата си на ръка и не плащат осигуровки, ще получават още по-малко на старини.

Единственият начин сегашните младежи да имат по-достойно бъдеще като това на останалите европейци и на старини да вземат поне 70-75% от заплатата си е сами да спестяват пари за пенсия. Това може да се прави чрез вноски в доброволни фондове, спестяване в банката или инвестиции в акции и имоти.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *