Продават 70% от Български морски флот

Сред задължителните условия за купувача е изискването за срок от 10 г. да се запази предмета на дейност на дружеството

07.02.2007

70% от капитала на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) във Варна ще бъдат предложени за продажба, съобщи правителствената пресслужба.

До участие в приватизационната процедура ще се допускат инвеститори, чийто бизнес е в областта на морските превози.

Покупната цена на продаваните акции трябва да бъде оферирана и заплатена в лева или в евро. Няма да се допуска заплащане с непарични платежни средства.

Останалите 30% от капитала на БМФ ще бъдат предложени на купувача на мажоритарния пакет не по-рано от пет години и не по-късно от шест години след прехвърляне на собствеността върху продадените акции, както е по закон.

Продажбата ще се извърши при цена на акция не по-ниска от продажната цена, постигната преди това, е записано в стратегията. Също така трябва да бъдат изпълнени и

задължителните условия:

за срок от 10 години да се запази предмета на дейност на дружеството, считано от датата на придобиване на собствеността върху продаваните акции.

За същия период ще бъде забранено намаляването на придобитото акционерно участие от купувача. За пет години ще бъде забранена промяна в структурата и разпределението на капитала в дружеството-купувач.

Купувачът ще бъде задължен и да не намалява държавното участие в капитала на БМФ до изпълнение на поетите задължения с приватизационния договор.

Ще бъде забранена и промяна на седалището на дружеството.

За срок от 10 г. купувачът ще бъде задължен да не допуска ликвидация и обявяване на дружеството в несъстоятелност, както и недопускане, иницииране или подкрепяне пряко или непряко преобразуване на дружеството, включително чрез вливане, разделяне, сливане или чрез отделяне.

Собственикът на 70% от акциите на БМФ за 10 г. ще бъде задължен да поддържа средногодишно на общ тонаж на корабите на дружеството, включително чрез дъщерни дружества, не по-малък от 1 300 000 DWT.

За същия период не по-малко от 60% от общия тонаж на тези кораби ще трябва да плават под българско знаме.

За 10 г. средната възраст на корабите, които плават под български флаг трябва да бъде намалена под 20 години.

Ако в 6-месечен срок от датата на отправяне на предложението към купувача, продажбата на остатъчния пакет не бъде осъществена, държавата ще може да предложи за закупуване остатъчния пакет при спазване на нормативно установените общи условия и ред за тяхната продажба.

До 10% от остатъчния пакет акции ще може да бъдат заплатени с непарични платежни средства, съгласно действащото законодателство.

Оферти ще могат да подадат следните кандидати:

– юридическо лице – търговец, който трябва да е наел кораби за насипни и/или генерални товари, по договори за „тайм-чартър“ с общ DWT не по-малък от1,3 млн. тона за всяка една от последните три години, за които имат изготвени одитирани годишни финансови отчети.

– консорциум-търговец, който трябва да бъде юридическо лице – обединение между стратегически инвеститор и други лица.

Стратегическият инвеститор трябва да притежава минимум 70% от капитала в консорциума и да упражнява контрол. Той трябва да бъде обединение между чартьор и корабен мениджър, като чартьорът трябва да упражнява контрол.

Участниците в стратегическия инвеститор

трябва да отговарят на следните условия: чартьорът да е наел кораби за насипни и/или генерални товари по договори за „тайм-чартър“ с общ DWT не по-малък от1,3 млн. тона за всяка една от последните три години, за които имат изготвени одитирани годишни финансови отчети.

Другото изискване е мениджърът да има сключени договори за оперативно управление на кораби и да притежава документ за съответствие, издаден съгласно Международния кодекс за управление на безопасната експлоатация на кораби и предотвратяване на замърсявания.

Кандидат-купувачите на БМФ ще трябва да представят и писмо за ангажимент за финансиране, издадено от банка.

Тя трябва да покрива следните изисквания: да има доказан кредитен рейтинг най-малко А3 по скалата на „Мудис“ или приравнен кредитен рейтинг по „Стандарт енд пуърс“ и Fitch IBCA, както и да е отпуснала кредити за закупуване, строеж и/или ремонт на кораби не по-малък от 3 млрд. евро.

Окончателната оферта на кандидат-купувачите ще изисква комплексна бизнес-програма за следващите 10 години.

Тя трябва да съдържа и конкретни предложения за социалната програма, която включва конкретни предложения за средносписъчната численост на плавателния състав, която кандидатът предвижда да поддържа за 10 г.; повишаване квалификацията на плавателния и административния състав и повишаване нивото на заплащане.

Крайната комплексна оценка на кандидат-купувачите ще се формира след като бъдат оценени окончателните оферти по критериите – предлагана покупна цена за продаваните акции и размер на инвестициите, които ще бъдат извършени приоритетно през първите пет години и общият размер на инвестициите, които ще бъдат направени за срок от 10 г., считано от датата на придобиване на собствеността върху продаваните акции, и предложената социална програма.

Тежестта на критериите

при формирането на крайната комплексна оценка са:

– предлагана покупна цена на продаваните акции – 50%;

– размер на инвестициите – 35%. От тях 25% тежест ще имат капиталовложенията, които ще бъдат направени приоритетно през първите 5 г., а 10% – общият размер на инвестициите, които ще бъдат извършени за 10 г.

– предложеният брой средносписъчен състав на плавателния състав – 15%.

Приетата от Министерския съвет стратегията за приватизацията, е за да се запази предмета на дейност на дружеството.

Целта на стратегията е се постигне оптимален баланс между цената от продажбата и инвестициите, увеличаване на общия тонаж и намаляване на средната възраст на корабите и повишаване на доходите и квалификацията на плавателния състав на морския ни флот.

Продажбата на БМФ ще повиши конкурентоспособността на дружеството и то ще покрие нарастващите в световен мащаб изисквания на товародателите и на стандартите за безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *